Bel ons:

Wat betekent de term litotes?

Wat betekent de term litotes?

De litotes is een begrip waarvan weinig mensen de betekenis kennen, terwijl ze er veelvuldig gebruik van maken. Wij lichten deze deze term nader toe.

Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. Wij lichten deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip litotes centraal.

Litotes: waar verwijst het naar?

Het zelfstandig naamwoordlitotes is een stijlfiguur. In het Chronologisch woordenboek uit 2002 omschrijft hoogleraar historische Nederlandse taalkunde Nicoline van der Sijs het als een ‘retorische figuur waarbij men schijnbaar iets verkleint of ontkent‘. Met die definitie vertelt ze niet het hele verhaal: als je de litotes gebruikt, ontken je het tegengestelde begrip met als doel je boodschap te benadrukken.

Laten we een voorbeeld bespreken om de definitie te verhelderen. Als je over iemand zegt dat diegene niet op z’n mondje is gevallen, bedoel je te zeggen dat die persoon zichzelf helder kan uitdrukken en voor zichzelf kan opkomen. Als iemand een goede keuze heeft gemaakt, kun je stellen dat die persoon er geen spijt van heeft. Door het tegengestelde te ontkennen, geef je de boodschap dus extra kracht.

De litotes is een stijlfiguur waarbij men het tegengestelde begrip ontkent met het doel de zaak zelf des te meer te doen uitkomen.

Waar komt de term vandaan?

Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands is de term litotes afkomstig uit het Grieks. 1 Het woord verscheen rond de achttiende eeuw in de huidige betekenis in het Nederlands. Het is niet duidelijk hoe die betekenis tot stand is gekomen, want in het Grieks betekende het ‘eenvoud’ of ‘soberheid’.

Waarom is deze term belangrijk?

De litotes zal niet altijd het gewenste effect hebben. De litotes is namelijk een stijlfiguur die we vaak onbewust toepassen. In onze taal wemelt het van de spreekwoorden en vaste uitdrukkingen waar deze figuur aan ten grondslag ligt. Daardoor zijn we ongevoelig geworden voor het effect ervan.

Groot retorisch woordenboek kopen?

Komt litotes in jouw presentaties voor?

Wil je als spreker een boodschap extra kracht bijzetten of een bepaalde ironie in je verhaal verwerken? Dan kun je de litotes gebruiken. Op die manier voorzie je jouw woorden van een extra laag die vooral voor de goede verstaanders bedoeld is.

Bronnen

  1. Philippa, M., Debrabandere, F., Quak, A., Schoonheim, T. en Van der Sijs, N. (2003-2009). Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam: Amsterdam University Press. ↩︎

Tips over presenteren nodig?

Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×