Kijktip: hoe ademhaling je helpt om stress te voorkomen

Voer jij op je werk vaak lastige gesprekken? Geef je regelmatig presentaties aan een kritisch publiek? En heb je in dat soort situaties weleens last van stress? Dan loont het de moeite te onderzoeken hoe dat komt. In deze blogpost leggen we uit op welke manier je ademhaling je kan helpen om stress te voorkomen.
Ademhaling als remedie tegen stress

De Britse natuurkundige en neurowetenschapper dr. Alan Watkins is CEO van Complete Coherence. Die organisatie helpt professionals en bedrijven om betere prestaties te leveren. In de loop van de jaren heeft Watkins drie TED Talks gegeven. De eerste daarvan, Being Brilliant Every Single Day, is interessant voor professionele sprekers – vooral omdat de spreker ingaat op de voordelen van goede ademhaling. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten uit die talk.

Dr. Alan Watkins legt uit waarom stress een lichamelijke reactie is

Het huis van Watkins

In het eerste deel van de talk laat Watkins zien hoe ons lichaam ons professionele leven beïnvloedt. In onze maatschappij ligt de nadruk op wat de buitenwereld van ons ziet: onze prestaties en ons gedrag. Als daar iets mee aan de hand is, proberen we het probleem vaak op die niveaus op te lossen. De spreker legt uit dat die twee lagen slechts de bovenste verdiepingen zijn van een huis dat ondergronds nóg vier etages telt.

Je gedrag wordt aangestuurd door wat zich op de eerste etage van je binnenwereld bevindt: je gedachten. Die vloeien voort uit de gevoelens op etage twee. Je gevoelens zijn op hun beurt een gevolg van je emoties, die worden veroorzaakt door de chemische processen in je lichaam: je fysiologie. Het brengt Watkins tot een radicale conclusie: je moet je lichaam controleren om je prestaties te verbeteren.

Ademhaling en stress. Training of coaching nodig? Bel ons op +31850601355!

Controleer je lichaam om te presteren

Watkins demonstreert zijn stelling met medewerking van een vrijwilliger bij wie hij een stressreactie oproept. Hoe meer druk Watkins op de proefpersoon uitoefent, des te harder en onregelmatiger diens hart gaat kloppen. Op een bepaald moment komt de proefpersoon niet meer uit zijn woorden. Het lichaam raakt uit balans en de prestaties blijven uit.

Dr. Alan Watkins demonstreert hoe je met je ademhaling stress kunt reduceren

Ademhaling

Lichamelijke prikkels veroorzaken emoties, die leiden tot gevoelens, gedachten, gedrag en prestaties. Als je het fundament onder controle hebt, kun je controle uitoefenen op alle lagen die daarop rusten. De sleutel tot controle van je lichaam bevindt zich in de longen: je ademhaling. Wie bewust en beheerst ademhaalt, is uitstekend bewapend tegen stressreacties van het lichaam.

Ademhaling en hoe dat je kan helpen om stress tegen te gaan of spreekangst te voorkomen.

De oplossing voor stress als spreker: B.R.E.A.T.H.E.

Hoe doe je dat dan, bewust en beheerst ademhalen? Door de buik misschien, zoals zangleraren vaak zeggen? Nee, benadrukt Watkins. De juiste ademhaling bereik je door een acroniem toe te passen: B.R.E.A.T.H.E. Dat staat voor Breathe Rhythmically, Evenly And Through the Heart Everyday. Haal elke dag ritmisch, gelijkmatig en door het hart adem. Het resultaat is volgens de onderzoeker dat je elke dag briljante prestaties levert.

Heb jij je ademhaling onder controle?

De sleutel om stress te voorkomen is gelegen in je ademhaling. Het gaat er niet om dat je diep ademhaalt, maar dat je het onverstoorbaar doet. Oefen het elke dag een paar minuten en je zult merken dat je er rustiger van wordt.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL
LinkedIn
Facebook

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.