Moet je weleens kort iets over jezelf vertellen aan een groep onbekenden? Dan weet je dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. De ene keer vertel je te weinig, de andere keer ben je juist te breedsprakig en soms kom je überhaupt niet goed uit je woorden. Resultaat: mensen hebben geen helder beeld van wie je bent en waar je voor staat. Gelukkig kun je technieken toepassen om je spreektijd efficiënt te benutten. In dit artikel lees je hoe jij jezelf kunt presenteren in één minuut.
Jezelf presenteren in één minuut
“Als ik tien minuten moet spreken, heb ik een week nodig om me voor te bereiden en voor vijftien minuten heb ik drie dagen nodig, maar als ik een uur moet spreken, ben ik nu voorbereid.” 1 Dat zei Woodrow Wilson, oud-president van de Verenigde Staten, over de voorbereidingstijd voor zijn speeches. De strekking is helder: het is lastig een verhaal beknopt te houden. Toch is dat waar onze maatschappij in toenemende mate om vraagt. Ontvangers willen de informatie snel in zich opnemen en dus moeten zenders direct tot de kern komen.
Jezelf presenteren in één minuut: dat kost tijd
Als je jezelf wilt presenteren in één minuut moet je bij de voorbereiding kritisch te werk gaan. Wij gebruiken een methode waarmee je een presentatie eenvoudig korter en langer kunt maken: we werken vanuit één kern met drie vertakkingen, die zichzelf afzonderlijk ook weer kunnen vertakken. Zo kun je dit verhaal zelfs tot een praatje van vijf minuten uitwerken, mocht dat ooit nodig zijn. Deze methode is ontleend aan de Amerikaanse presentatiecoach Carmine Gallo, die de werkwijze in het onderstaande filmpje uitlegt.
Een presentatie van vijftien seconden over… jou!
We beginnen deze presentatie niet met een verhaal, maar met een zogenaamde messagemap. Ook dat concept ontlenen we aan Carmine Gallo. 2 Als je weet hoe je een mindmap maakt, begrijp je ook hoe een messagemap werkt: je zet een begrip in het midden en je schrijft daar vertakkingen omheen die met het begrip te maken hebben.
Het verschil is dat mindmaps doorgaans worden gebruikt voor brainstormsessies en dus wat chaotisch kunnen overkomen, terwijl een messagemap dient om zowel de inhoud als de structuur van je presentatie vast te leggen. Op een messagemap schrijf je dan ook geen losse associaties op, maar ga je uit van je belangrijkste boodschap en werk je met vertakkingen toe naar je sub-boodschappen.
Stap 1. Wat is je levensdoel?
Als je jezelf wilt presenteren in één minuut, is het nuttig om eerst onder woorden te brengen wat jij toevoegt aan de wereld. Een eenvoudige manier om dat te doen komt van de Amerikaanse filmmaker, schrijver en spreker Adam Leipzig. 3 Hij legt uit hoe jij je levensdoel kunt vinden door vijf vragen te beantwoorden:
- Wie ben ik?
- Wat doe ik?
- Voor wie doe ik dat?
- Wat hebben die mensen nodig?
- Hoe veranderen zij door wat ik doe?
Laten we dit model eens in de praktijk brengen. Nisha is 27 jaar oud en werkt als jurist bij een rechtsbijstandverlener. Daar helpt ze mensen die met juridische problemen kampen. De meesten hebben een gebrek aan kennis en middelen. Nisha zorgt dat ze zich gesteund voelen en doet haar best om ze van hun problemen af te helpen. Ze wil zichzelf kunnen presenteren in één minuut en besluit een messagemap te maken. Ze zet haar levensdoel in het midden.
Stap 2. Wat vind jij belangrijk?
Mocht je het moeilijk vinden om te bedenken wat jouw levensdoel is, dan vind je het waarschijnlijk ook lastig om te bedenken volgens welke waarden je handelt. Het gaat om kernwaarden: principes die jij in alle omstandigheden blijft koesteren, wat er ook gebeurt. Om haar kernwaarden te vinden denkt Nisha na over de wijze waarop ze cliënten wil helpen. Ze vindt het belangrijk om klantvriendelijk over te komen, deskundig te zijn en oplossingsgericht te handelen.
Stap 3. Praat deze vier stukken tekst aan elkaar
Hiermee heb je de belangrijkste informatie te pakken om jezelf te presenteren in vijftien seconden. Nu is het zaak om hier een samenhangend verhaal van te maken. Sommigen verzinnen de tekst graag ter plekke, terwijl anderen liever een tekst uit hun hoofd leren. Nisha vindt het prettig om goed voorbereid te zijn en kiest dus voor de tweede optie.
De denkbeeldige ‘jij’ is altijd een goede luisteraar
Nisha wil het publiek activeren. Ze is van plan om ze rechtstreeks aan te spreken, dus verwerkt ze een denkbeeldige ‘jij’ in haar verhaal. Uiteraard behoort die ‘jij’ tot haar doelgroep: het is dus iemand met een juridisch probleem. Ze sluit af met een call-to-action om er een echte pitch van te maken. Deze keuzes leiden tot de volgende tekst.
Hallo! Mijn naam is Nisha. Ik ben 27 jaar oud en ik help jou om je juridische problemen op te lossen. Ik stel mezelf klantvriendelijk op, ben deskundig en ga oplossingsgericht te werk. Heb jij een juridisch probleem? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag.
Pitch van vijftien seconden van Nisha
ADVIES NODIG? CURSUS VOLGEN? OFFERTE AANVRAGEN?
Van vijftien seconden naar één minuut
Zodra je de eerste vijftien seconden hebt uitgeschreven, worden de overige 45 seconden alleen maar makkelijker. Eén minuut is vier keer vijftien seconden. Klinkt dat als een open deur? Het is precies het idee achter het uitbouwen van je pitch. Je hebt de eerste vijftien seconden besteed aan één kerngedachte en drie vertakkingen daarvan. Nu kun je per vertakking dezelfde werkwijze toepassen: je voegt dus drie keer vijftien seconden aan je pitch toe.
Jezelf presenteren in één minuut? Pas nog drie keer dezelfde werkwijze toe
Nisha schrijft de tekst weer helemaal uit. Ze laat het levensdoel ongemoeid en neemt de drie kernwaarden als uitgangspunt voor een aantal extra tekstblokken. Ook past ze de call-to-action aan door haar kernwaarden nogmaals te benoemen.
Hallo! Mijn naam is Nisha. Ik ben 27 jaar oud en ik help jou om je juridische problemen op te lossen. Ik stel mezelf klantvriendelijk op, ben deskundig en ga oplossingsgericht te werk.
Klantvriendelijkheid houdt voor mij in dat ik jou op je gemak stel en tijdens het hele proces goed met je communiceer. Ik zorg er voor dat jij je gesteund voelt, zodat jij je niet onnodig zorgen hoeft te maken.
Mijn deskundigheid blijkt uit de manier waarop ik het proces begeleid. Ik ben op de hoogte van de wet- en regelgeving en de recentste ontwikkelingen in mijn vakgebied. Dat helpt ons om de situatie helder in kaart te brengen. Zo kan ik je van een passend en overtuigend advies voorzien.
In mijn ogen is oplossingsgerichtheid het belangrijkste kenmerk voor iemand die anderen helpt. Ik ga altijd op zoek naar mogelijkheden, ook als die er niet lijken te zijn. Daarbij ik houd ik rekening met alle partijen die bij de situatie betrokken zijn.
Heb jij een juridisch probleem? En ben je op zoek naar iemand die klantvriendelijk, deskundig en oplossingsgericht te werk gaat? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag.
Zo presenteert Nisha zichzelf in één minuut
Zoals je ziet resulteert deze aanpak in een strak opgebouwde, goed te volgen pitch die je in één minuut kunt uitspreken.
Wil jij jezelf presenteren in één minuut?
Het is niet gemakkelijk om een helder verhaal over jezelf te vertellen. Een scherpe zelfanalyse is noodzakelijk om helder te krijgen wat je eigenlijk wilt zeggen. Als je daarin slaagt, kun je jezelf overtuigend presenteren in één minuut.
Wil jij leren je jezelf in één minuut te presenteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- Daniels, J. (1946). The Wilson Era: Years of War and After 1917-1923. North Carolina: The University of North Carolina Press, p. 624.
- Gallo, C. (2017). Talk like TED. The 9 Public Speaking Secrets of the World’s Top Minds. London: Macmillan, p. 196-200.
- Leipzig, A. ‘Your Life Purpose, One Million Strong’, Adamleipzig.com, 20 maart 2014, geraadpleegd op 19 juni 2019 via https://www.adamleipzig.com/blog/life-purpose-youtube-video/.
7 reacties