Jouw invloedssfeer als professional

Focus op jouw invloedssfeer als professional

Als professional kun je jezelf om van alles druk maken. Het is verstandig om te bepalen of zaken al dan niet binnen je invloedssfeer liggen.

In een organisatie besteed je als professional veel tijd en aandacht aan zaken waar je jezelf betrokken bij voelt. Dit is positief, omdat betrokken medewerkers de organisatie verder kunnen helpen. Je kunt ook te maken krijgen met negatieve ontwikkelingen buiten je invloedssfeer. Als jij je daar te sterk op focust, heeft dat een negatief effect op je energieniveau en je werkplezier. 1

Bewustzijn van je invloedssfeer

Met behulp van de cirkel van invloed kun je bepalen welke ontwikkelingen binnen en buiten je invloedssfeer liggen. Wij illustreren aan de hand van drie voorbeelden hoe je met dat model kunt voorkomen dat je onnodig energie verspilt aan zaken die je niet kunt beïnvloeden.

Geen invloed

Je bent projectleider en je teamleden werken niet goed mee in het project. Als je ze daarmee confronteert, geven ze aan dat ze van hun leidinggevende te weinig uren voor het project hebben gekregen. Je doet je best om ze mee te krijgen. Je voert gesprekken en probeert ze te ontlasten. Het positieve effect blijft uit: ze werken onvoldoende mee en houden vast aan het argument dat ze niet genoeg uren hebben. Het probleem kost je veel tijd en frustreert je. Als je de situatie analyseert, kun je vaststellen dat jij het probleem niet kunt oplossen: het ligt buiten jouw invloedssfeer. Leg het probleem dus neer bij degene die wel invloed op de situatie kan uitoefenen: de leidinggevende van de projectleden. 

Indirecte invloed

Je werkt nauw samen met een collega en merkt al langere tijd dat diegene weinig initiatief toont. Jij neemt steeds het voortouw en langzaam maar zeker begint dit te irriteren. Om het gedrag van je collega in positieve zin te beïnvloeden besluit je een andere aanpak te kiezen. In plaats van zelf steeds het voortouw te nemen ga je meer op je handen zitten. Je gaat niet zelf aan de slag, maar geeft ruimte aan je collega, stelt vragen over de mogelijke aanpak en moedigt hem of haar aan die aanpak zelf uit te voeren. Als je maar lang genoeg wacht, moet de ander wel in beweging komen. Je kunt het gedrag van diegene dus beïnvloeden, maar je hebt de reactie niet zelf in de hand. 

Directe invloed

Je projectgroep moet de voortgang van het project presenteren. Op de dag van de presentatie is de hoofdspreker afwezig vanwege ziekte. Je bent geneigd dit als excuus te gebruiken om de presentatie te verplaatsen. In plaats daarvan stel je jezelf de vraag wat jij kunt doen om de presentatie toch door te laten gaan. De aan- of afwezigheid van de hoofdspreker kun je niet beïnvloeden. Je kunt wel je eigen gedrag veranderen, namelijk de verantwoordelijkheid nemen om een oplossing te zoeken. Je roept het projectteam bijeen en maakt een nieuwe taakverdeling. Je spreekt alles nog een keer door en de projectgroep deelt zelfverzekerd de voortgang met de toehoorders. Blijkbaar heb je directe invloed op de uitkomst van de situatie.

Focus jij op zaken binnen je invloedssfeer?

Wil jij je vooral richten op zaken die binnen je invloedssfeer liggen? De cirkel van invloed helpt je focussen op zaken waar je iets over te zeggen hebt, zodat je minder tijd verspilt en meer positieve energie krijgt.

Bronnen

  1. Covey, S.R. (2013). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Business Contact, p. 67. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Hoe maak je als professional werk van je persoonlijke profilering? Door een strategische aanpak te volgen. Wij bespreken een profileringsplan dat je daarbij kan helpen.

In veel situaties moet je jezelf voorstellen als professional. Wij leggen uit welke stappen je kunt zetten om jezelf krachtig en overtuigend voor te stellen.

Veel sprekers willen een degelijke indruk maken. Maar soms is dat niet voldoende: dan wil je als spreker de show stelen. Wij geven vier adviezen.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×