Kennisclips zijn de afgelopen jaren ingeburgerd geraakt in de meeste kennisinstituten. Ze hebben dan ook de potentie om de bestaande didactiek te versterken. 1 Maar hoe maak je een kennisclip met weinig technologische kennis? Tegenwoordig is dat vrij eenvoudig. Bepaal vooraf welke kennis je wilt overbrengen, wat je doelgroep is en met welke kwaliteit je tevreden bent. Dan kom je met de onderstaande vijf benodigdheden eenvoudig tot bevredigende resultaten.
Hoe maak je een kennisclip?
Er zijn talloze manieren om een kennisclip te maken en je kunt het zo complex maken als je zelf wilt. Maar hoe maak je een kennisclip zonder technische kennis? Dan moet je creatief omgaan met de middelen die je tot je beschikking hebt. Je hebt minimaal vijf elementen nodig: een computer, een webcam, een microfoon, een presentatietool en videosoftware. Hieronder bespreken we ze een voor een. Ook dragen we per element een aantal gratis oplossingen aan.
1. Computer
In het ideale geval neem je een kennisclip op in een studio met alle benodigde apparatuur en de ondersteuning van een technicus. In deze blogpost gaan we er even van uit dat je daar niet over beschikt. Hoe maak je een kennisclip vanuit je eigen huis? Dat begint met een computer: je moet je opname immers ergens kunnen opslaan. Je mag dat ook doen op een smartphone of tablet, zolang je maar ruimte om relatief grote bestanden op te slaan.
2. Webcam
Veel moderne computers zijn uitgerust met een interne webcam. Dat is in de meeste gevallen genoeg om deugdelijke opnames te maken. Heeft jouw computer geen webcam of is de webcam niet goed genoeg, dan heb je voor iets meer dan 100 euro al een Logitech HD Pro, een prima webcam die je op je beeldscherm kunt klikken. Als je budget iets hoger is, dan kun je voor ongeveer 300 euro de Razer Kiyo aanschaffen. Het voordeel van die webcam is dat er een ring light om de camera is bevestigd: je kunt dus direct de belichting regelen.
3. Microfoon
Veruit de meeste computers zijn tegenwoordig uitgerust met een interne microfoon die behoorlijk goed geluid produceert. Dat is voor een eenvoudige kennisclip voldoende. Als je streeft naar iets hogere kwaliteit, koop je voor minder dan 200 euro een heel redelijke microfoon die je moeiteloos aansluit op je computer. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor de Røde NT-USB, waarmee je een vol stemgeluid kunt creëren. Dat krijg je ook voor elkaar met de populaire Yeti, een fraai vormgegeven USB-microfoon die minder dan 100 euro kost.
4. Conferentietool
Met videoconferentiesoftware als MS Teams, Zoom of Google Meet kun je opnames maken. Start in je eentje een meeting, druk op de rode recordknop en begin te praten. Eenvoudiger dan dat kan het niet. Als je het filmpje interessanter wilt maken, kun je eventueel een scherm delen met slides erop of de tool OBS (Open Broadcaster Software) gebruiken om elementen op je scherm te projecteren. Een andere interessante optie is Mmhmm, een tool die speciaal bedoeld is om presentaties aantrekkelijker te maken. Met Mmhmm kun je jezelf in beeld brengen en onder meer afbeeldingen, filmpjes en presentaties op de achtergrond projecteren. Zo simuleer je eenvoudig een situatie waarin je als spreker voor je visuele ondersteuning staat.
5. Montagesoftware
Foutjes wissen, muziek uitkiezen, effecten toevoegen: het is prettig als je een kennisclip bewerkt voordat je het publiceert. Als je met MS Teams je opname uploadt, kun je in de Microsoft-omgeving de video bewerken: je kunt onder andere de opname inkorten en de geluids- en beeldkwaliteit verbeteren. Wil je het filmpje iets meer naar je hand zetten, dan kun je dat bijvoorbeeld doen met een tool op je smartphone, bijvoorbeeld KineMaster, Magisto (voor Android) of iMovie (voor iPhones). Mocht je liever op je desktop het filmpje willen bewerken, kun je gratis gebruikmaken van relatief uitgebreide programma’s als OpenShot of Hitfilm Express. Let er wel op dat de software niet ongevraagd een watermerk aan je video toevoegt.
Hoe maak jij een kennisclip
Kennisclips kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan de wijze waarop je kennis verspreidt. Het hoeft niet veel moeite te kosten om een bevredigend resultaat te behalen. Laat je vooral niet afschrikken door de techniek en houd je aanpak eenvoudig. Naast de beschreven benodigdheden is het van belang een krachtige performance af te leveren. Het succes van je kennisclip staat en valt met je presentatievaardigheden, zoals je kunt lezen in deze artikelen over presenteren voor de webcam en voor de camera.
BRONNEN
- Grint, L. van de, Kirschner, F. en Strien, J. van (2019). ‘Wat levert het gebruik van kennisclips op?‘, OnderwijsInnovatie, geraadpleegd op 29 augustus 2021.