Stel je voor: je staat tegenover een zaal die meer met zichzelf bezig is dan met jou. Toch wil je dat de aanwezigen naar je luisteren. Jij staat daar immers om een boodschap over te brengen. Hoe krijg je de aandacht in zo’n situatie? In het boek Verbaal Meesterschap geeft spreker en auteur Remco Claassen daar een model voor.
Hoe krijg je de aandacht op het podium?
Als je een boodschap wilt overbrengen, is het noodzakelijk dat je aandacht krijgt van je ontvangers. Om dat te bereiken, kun je als spreker verschillende technieken toepassen. Daarbij is het handig om rekening te houden met de spanningsboog van je publiek.
De aandachtscurve
In zijn boek refereert Claassen aan de aandachtscurve. Daaruit blijkt dat wij onszelf bliksemsnel vol op iets kunnen focussen, maar dat we niet langer dan een minuut of drie in staat zijn die verhoogde aandacht vast te houden als we geen nieuwe prikkels krijgen. 1 Zonder de noodzaak om alert te zijn, is die toestand van verhoogde concentratie namelijk pure energieverspilling. Helaas is niet duidelijk op welke bron Claassen zich baseert. Het staat echter buiten kijf dat sprekers niet zonder de aandacht van het publiek kunnen.
Fase 1: de connectie
Hoe krijg je de aandacht van je toeschouwers? Volgens Claassen moet je ze “letterlijk bij de strot grijpen”, zodat ze uitsluitend aandacht hebben voor jouw verhaal. 2 Toegegeven: het vergt lef om de aandacht naar je toe te trekken. Toch wordt het al een stuk minder spannend als je twee technieken toepast: grabbing en pre-framing.
Grabbing wil zeggen dat je het publiek vragen stelt. Dat kun je spontaan doen, maar het werkt beter als je de vraag bewust hebt afgestemd op de inhoud van je presentatie. Pre-framing houdt in dat je een brug slaat naar het einde van je presentatie. Je vertelt wat het publiek na je presentatie weet, kan, gelooft of wil doen. Gebruik daarbij een woord in de overtreffende trap, zodat je toeschouwers hongerig worden naar de kennis die je gaat overbrengen: “Na deze keynote begrijpen jullie beter waarom het basisinkomen zo’n voortreffelijk idee is.”
Fase 2: vasthouden
Zodra je weet hoe je de aandacht krijgt, ontdek je dat het nog veel belangrijker is hoe je haar vasthoudt. Daarover gaat fase 2, die Claassen locking noemt. 3 Het succes van je presentatie hangt af van deze fase, die doorgaans samenvalt met de kern. In deze post lees je welke vijf stappen je kunt zetten om de aandacht van het publiek vast te houden.
Fase 3: het activerende moment
Eerder schreven we al dat je als spreker vier communicatieve doelen kunt hebben. Je kunt spreken om je publiek te informeren, instrueren, overtuigen en activeren. Het activerende moment is volgens Claassen “bijzonder belangrijk” om je doel te bereiken, want “je kunt er je verhaal mee breken of er juist een extra zwengel aan geven.” 4
Dat geldt niet alleen voor als je een activerende boodschap wilt uitdragen, maar ook als je de andere doelen wilt behalen. Daarom is het van belang dat je de presentatie tot een goed einde brengt. Zoals Claassen het zegt: “De ultieme doelstelling is dat je publiek zelfs nádat jij klaar bent met spreken nog vol aandacht en energie met je boodschap bezig blijft. Dan pas is je overwinning op de aandachtscurve compleet.” 5
Hoe krijg je de aandacht in ons informatietijdperk?
Hoe krijg je de aandacht? Die vraag is relevanter dan ooit. In ons informatietijdperk is aandacht nu eenmaal een schaars goed. Als spreker ben je in een constant gevecht verwikkeld met smartphones en tablets. Gelukkig kun je die technologie in je voordeel gebruiken. Grabbing leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een digitale quiz om je publiek te activeren. Je kunt zo’n quiz maken met Kahoot of Socrative.
Tot slot is het goed te beseffen dat we geneigd zijn de impact van de digitalisering enigszins te overdrijven. Mensen raken makkelijker afgeleid dan vroeger, maar het is zeker niet onmogelijk geworden om een ander te blijven boeien. We moeten er simpelweg meer moeite voor doen. Ook creatieve verstoring is trouwens een goede manier om dat te bereiken.
Hou jij de aandacht van je publiek vast?
Nu je weet hoe je de aandacht krijgt kun je beginnen om deze technieken onder de knie te krijgen. Dat is misschien niet eenvoudig, maar wel belangrijk als jij jezelf serieus neemt als spreker. Je wilt immers dat je toeschouwers luisteren naar wat je te vertellen hebt en – als het even kan – dat ze zich je boodschap blijven herinneren.
Wil jij leren om de aandacht van groepen vast te houden? Lees dan onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- Claassen, R. (2013). Verbaal Meesterschap. Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden. Antwerpen: Het Spectrum.
- Claassen, R. (2013). Verbaal Meesterschap. Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden. Antwerpen: Het Spectrum, p. 188.
- Claassen, R. (2013). Verbaal Meesterschap. Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden. Antwerpen: Het Spectrum, p. 188.
- Claassen, R. (2013). Verbaal Meesterschap. Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden. Antwerpen: Het Spectrum, p. 189.
- Claassen, R. (2013). Verbaal Meesterschap. Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden. Antwerpen: Het Spectrum, p. 189.
11 reacties