Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Hoe geef je een heldere uitleg?

Hoe geef je een heldere uitleg?

Hoe geef je een heldere uitleg? In deze kennisclip bespreken we een stappenplan om als professionele spreker complexe zaken begrijpelijk te maken voor je publiek.

In een tijd waarin het ene revolutionaire idee het andere opvolgt, is het prettig dat er sprekers bestaan die ingewikkelde informatie helder kunnen uitleggen. Als je weleens voor groepen staat, weet je hoe lastig dat kan zijn. Toch is het belangrijk dat je daartoe in staat bent: je enige doel als spreker is immers om je publiek te bereiken met je boodschap.

Een heldere uitleg geven

Sommige mensen zijn geboren uitleggers. Iemand als Robbert Dijkgraaf weet bijvoorbeeld precies wat hij moet doen om ingewikkelde informatie begrijpelijk over te brengen op een groot publiek. Zijn kwaliteiten zijn echter van een uitzonderlijk niveau.

Toch hoef het geen probleem te zijn als je niet op je talent kunt leunen. Er bestaan namelijk technieken die iedereen kan toepassen om een heldere uitleg te geven. Volgens Chris Anderson, schrijver van De TED-methode uit 2016, is een heldere uitleg essentieel voor iedereen die een idee wil verspreiden.

Volg de onderstaande vijf stappen

De auteur leert je in vijf stappen heldere uitleggen. 1 Dat doet hij aan de hand van een TED-talk over nagemaakt geluk.

Als je een complex onderwerp helder wilt uitleggen, kun je de onderstaande stappen volgen:

  1. Begin bij het begin. Jij weet meer van je onderwerp dan je toeschouwers, dus stem je uitleg af op hun voorkennis.
  2. Prikkel de nieuwsgierigheid. Helder uitleggen valt en staat bij de aandacht van je toehoorders. Zorg er dus voor dat het publiek zichzelf vragen stelt die beginnen met hoe of waarom.
  3. Dien concepten een voor een toe. Bespreek je complexe materie? Licht dan elk concept toe voordat je verdergaat.
  4. Gebruik metaforen. Met beeldende taal voorkom je dat het publiek in een web van woorden verstrikt raakt.
  5. Maak gebruik van voorbeelden. Hoe duidelijker je voorbeelden, des te beter het publiek zich erin kan verplaatsen.
In deze kennisclip bespreken we het stappenplan aan de hand van een praktijkvoorbeeld

Kun jij een heldere uitleg geven?

Hoewel je niet altijd alle stappen hoeft te volgen, zijn er drie fundamenteel als je iets helder wilt uitleggen. Het is immers noodzakelijk om aan te sluiten bij je publiek, je toeschouwers geboeid te houden en ervoor te zorgen dat ze het jargon kunnen volgen.

Daarom moet je beginnen bij het begin, de nieuwsgierigheid prikkelen en concepten een voor een toedienen. Als je bovendien beeldende taal gebruikt en herkenbare voorbeelden geeft, kun je ervan uitgaan dat je publiek jouw uitleg helder vindt en goed kan volgen.

Bronnen

  1. Anderson, C. (2016). TED Talks. The Official TED Guide to Public Speaking. London: Nicholas Brealey Publishing, p. 72-85. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×