Als je een boodschap wilt overbrengen, is het van belang om de aandacht van je toehoorders vast te houden. Een effectieve methode is door ze bij je verhaal te betrekken. In dit artikel leggen we uit hoe je interactie met je publiek creëert.
Hoe creëer je interactie met je publiek?
Als je toehoorders bij je presentatie wilt betrekken, kun je daar tijdens de voorbereiding al rekening mee houden. Je moet bijvoorbeeld scherp krijgen wie je doelgroep is, wat je precies wilt zeggen en volgens welke structuur je de presentatie opbouwt.
Een betrokken publiek begint bij de structuur
“Kennis kan niet in een brein worden geduwd, maar moet erin getrokken worden.” 1 Dat stelt Chris Anderson, TED-curator en schrijver van het toonaangevende boek De TED-methode (2016), voordat hij de vijf stadia van een boeiende talk introduceert. Tijdens die stadia kun je technieken toepassen om interactie met je publiek te bewerkstelligen. Hieronder beschrijven we er drie.
Stel een gerichte, gesloten vraag
De eenvoudigste manier om interactie met je publiek te creëren is door de aanwezigen een vraag voor te leggen. Er bestaat een misverstand over het type vragen dat je moet stellen. Waar je tijdens interviews open vragen stelt omdat je diepgaande informatie wilt achterhalen, is het tijdens een presentatie verstandig om dat niet te doen. Met een open vraag loop je het risico dat je de regie kwijtraakt, omdat je geen controle hebt over het antwoord. Bedenk dus van tevoren hoe je de vragen formuleert. Onze trainer Tim van Esch doet een aantal waardevolle suggesties.
Het is beter om het publiek te laten kiezen tussen een aantal opties (“Wat vind jij het beste antwoord: A, B of C?”) dan om een hoe- of waarom-vraag te stellen. Je creëert per slot van rekening geen interactie met je publiek om de aanwezigen persoonlijk te leren kennen, maar om je boodschap over te brengen.
Gooi je publiek een catchbox toe
Sta je regelmatig voor grote, volle zalen op het podium? Dan kun je niet iedereen zomaar aanspreken. In dat geval loont het de moeite een catchbox aan te schaffen, een draadloze microfoon verpakt in een kubus met een beschermende, zachte hoes eromheen. Deze zogenaamde engagement microphone is bedoeld om mee te gooien, zodat je zelfs voor een volle zaal interactie met je publiek kunt creëren.
Overigens kost deze gadget enkele honderden euro’s, dus het is geen verstandige aankoop als je slechts incidenteel een praatje houdt. Aangezien de catchbox aan populariteit wint, kun je altijd aan de organisatie van het event vragen of ze er één tot hun beschikking hebben.
Maak een digitale quiz
Je kunt je toeschouwers ook bij je presentatie betrekken door ze te laten deelnemen aan een quiz. Die kun je maken in bekende programma’s als Kahoot, Mentimeter en Socrative, of met minder bekende, betaalde software als BuzzMaster en het door de TU Delft ontwikkelde PresentersWall.
Al deze programma’s hebben voor- en nadelen. Bedenk daarom per situatie welke features je nodig hebt en kies daar de juiste tool bij. Ook hier geldt weer dat je het doel voor ogen moet houden: het gaat er niet om dat je een perfecte quiz uitwerkt, maar dat je interactie met je publiek bewerkstelligt.
Geef jij interactieve presentaties?
Interactie is een effectief middel om je boodschap over te brengen. Besteed er bewust aandacht aan tijdens de voorbereiding, zodat de structuur, de vragen en de software je presentatie naar een hoger niveau tillen.
Wil jij leren je publiek bij je presentatie te betrekken? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
8 reacties