Op het podium, op netwerkevenementen en op de werkvloer: als professional moet je soms hard werken om gehoord te worden. Vind je dat soms frustrerend? Grijp de aandacht van anderen met deze drie technieken.
Grijp de aandacht in elke situatie
Je kunt veel tijd besteden aan professionele ontwikkeling. Hard studeren om je kennisniveau te boosten. Diep nadenken over je onderscheidende kwaliteiten als professional. Vaak dat is niet voldoende om te bereiken wat je wilt. Je moet al deze inspanningen ook zichtbaar maken aan anderen om succes te behalen.
De aandacht naar je toe trekken
In het boek Got Your Attention? uit 2015 onderzoekt de zelfverklaarde intrigespecialist Sam Horn hoe je de aandacht van anderen krijgt en vasthoudt. 1 Wij bespreken de vier waardevolste lessen uit haar boek.
Les 1: onderzoek de ‘nee’ om tot een ‘ja’ te komen
Als je een innovatief idee deelt met de wereld, stuit je vroeg of laat op bezwaren. Mensen trekken het idee in twijfel, werpen bezwaren op en willen je uitleggen waarom je idee niet levensvatbaar is. Volgens Sam Horn moet je daar rekening mee houden als een idee pitcht: “Realiseer je dat de nee-zeggers niet zullen luisteren als je geen aandacht schenkt aan hun bezwaren; ze zullen wachten tot je stopt met praten zodat ze je kunnen vertellen waarom het niet gaat werken.” 2
Hoezeer je ook geneigd bent uit te leggen hoe fantastisch je idee is: besteed eerst aandacht aan de mogelijke bezwaren van anderen. Je kunt beginnen met een beschrijving van het probleem waar mensen überhaupt mee rondlopen. Vervolgens kun je uitleggen waarom ze denken dat het een onoplosbaar probleem is, maar waarom jij die mening niet met ze deelt. Op deze manier heb je de toehoorders al serieus genomen voordat je over jouw idee of oplossing begint.
Les 2: geef kwalitatieve aandacht aan anderen
Eén van de invloedsprincipes van Robert Cialdini is reciprociteit. Het principe gaat ervan uit dat mensen een aangeboren drang voelen om een wederdienst te bewijzen als we iets goeds voor ze doen. Dat is een goede reden om gesprekspartners je onverdeelde aandacht te geven: je vergroot op die manier de kans dat ze jou ook aandacht geven als jij wat te vertellen hebt. De verbinding die je zo opbouwt, leidt er bovendien toe dat ze beter naar je luisteren en sneller geneigd zijn om je te helpen. Daar ligt een verband met de eerste les: door anderen serieus te nemen, geef je ze een goede reden om jou ook serieus te nemen.
Les 3: prikkel de nieuwsgierigheid en verbeelding
Mensen zijn nieuwsgierige wezens. Als je deze nieuwsgierigheid weet te prikkelen, grijp je de aandacht gegarandeerd. Dat kun je op meerdere manieren doen, bijvoorbeeld door een ‘wist je dat’-vraag te stellen of door diegene een raadsel voor te leggen. Dit geldt zowel voor presentaties voor een groep als voor een-op-eengesprekken. Daarbij helpt het als je de verbeelding van de ander prikkelt. Je kunt bijvoorbeeld een hypothetische vraag stellen: “hoe zou jij het vinden om…”, waarna je de imaginaire situatie zo beeldend mogelijk beschrijft. Beelden zijn namelijk krachtiger dan woorden, ongeacht of we daadwerkelijke beelden of slechts beeldende taal gebruiken.
Les 4: gebruik en herhaal pakkende oneliners
Met pakkende oneliners kun je de aandacht trekken, mensen aan het denken zetten en ze zelfs in je kamp krijgen. Volgens Horn vinden mensen het prettig om simpele waarheden te verkondigen: “Als je de aandacht van mensen over langere tijd vast wilt houden, denk dan na over pakkende oneliners die ze uit zichzelf gaan herhalen en retweeten.” 3 Je kunt een gesprek, een pitch of een presentatie ook beginnen met een variatie op zo’n oneliner. Bill Clinton zei ooit: “It’s the economy, stupid” om het belang van de economie te benadrukken. Daar kun je op variëren om je punt te maken, zoals “It’s the environment, stupid” als je een groene agenda hebt of “It’s the education, stupid” als je het schoolsysteem wilt verbeteren.
Advies nodig? Cursus volgen? Offerte aanvragen?
Grijp jij de aandacht als spreker?
Er bestaat geen magische formule om als professional op te vallen. Uiteraard kun je de technieken van Sam Horn gebruiken, maar in veel gevallen is het ook een kwestie van hard werk, goede timing en puur geluk.
Wil jij jezelf beter leren presenteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Bronnen
- Horn, S. (2015). Got Your Attention?: How to Create Intrigue and Connect With Anyone. Oakland: Berrett-Koehler Publishers.
- Horn, S. (2015). Got Your Attention?: How to Create Intrigue and Connect With Anyone. Oakland: Berrett-Koehler Publishers, p. 64.
- Horn, S. (2015). Got Your Attention?: How to Create Intrigue and Connect With Anyone. Oakland: Berrett-Koehler Publishers, p. 140.