Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Wat betekent de term glossofobie?

Glossofobie: wat betekent die term?

Glossofobie is een begrip met veel synoniemen, waarvan spreekangst de bekendste is. In dit artikel bespreken we de betekenis, herkomst en relevantie van deze term.

Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. Wij lichten deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip glossofobie centraal.

Glossofobie: waar verwijst het naar?

De term glossofobie is een zelfstandig naamwoord met een aantal synoniemen, zoals lalofobie en het gangbare woord spreekangst. Glossofobie werd pas in 2007 opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat wil niet zeggen dat het woord pas sindsdien bestaat. Kennelijk zag de redactie van Van Dale toen pas voldoende reden om de term aan de woordenlijst toe te voegen, bijvoorbeeld omdat het in verschillende lagen van de bevolking vaak genoeg werd gebruikt.

Belangrijk om te beseffen is dat glossofobie een officiële ziekte is. Als zodanig werd het al in 2000 opgenomen in het internationale medische woordenboek van Dorland. 1 Het gaat er bij glossofobie dus niet dat je een paar zweetdruppeltjes en een schorre stem voelt voordat je moet spreken. Je lijdt er pas aan als je letterlijk doodsangsten uitstaat zodra je voor een groep moet spreken.

Glossofobie is een officiële ziekte. Het wordt ook wel lalofobie, speechangst of spreekangst genoemd. Al deze begrippen verwijzen naar de beklemmende vrees voor spreken in het openbaar.

Waar komt de term vandaan?

Volgens Van Dale is glossofobie afkomstig uit het Grieks. Het is een samenstelling van de woorden glōssa, dus ’tong’ of ’taal’, en fobia, wat angst betekent. Het lijkt erop dat het geen internationale term is. In de Oxford English Dictionary komt glossophobia bijvoorbeeld niet voor. Dat houdt niet in dat het woord niet bestaat. Waarschijnlijker is dat het niet vaak gebruik wordt.

Waarom is deze term belangrijk?

In de volksmond hebben wij het vaak over spreekangst of presentatieangst. Die termen worden al vrij snel in de mond genomen door mensen die zenuwachtig worden van de gedachte dat ze moeten spreken in het openbaar. Glossofobie is daarentegen een officiële medische term. Je kunt er dus mee gediagnostiseerd worden.

Leid jij aan glossofobie?

Heb je het idee dat jouw spreekangst extreme vormen aanneemt? Bespreek het dan eens met de huisarts. Misschien kom je er wel achter dat je daadwerkelijk lijdt aan glossofobie. Pas dan kun je ermee om leren gaan en het op termijn zelfs overwinnen.

Bronnen

  1. Anderson, D.M. (2000). Dorland’s illustrated medical dictionary (32ste uitgave). Philadelphia: W.B. Saunders Company. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Je mimiek is een belangrijk aspect van je non-verbale communicatie. Het beïnvloedt namelijk de wijze waarop en intentie waarmee je als spreker een boodschap overbrengt.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×