Het Gala van de Wetenschap vindt jaarlijks plaats in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het gala is één grote ode aan de wetenschap. Topwetenschappers geven een inkijkje in hun vakgebied, de Robbert Dijkgraaf Essayprijs wordt uitgereikt en een cabaretier becommentarieert alles wat hij hoort en ziet vanuit een humoristisch perspectief. Op 25 november 2019 vond de zevende editie van het gala plaats. De Presenteerschool was erbij.

Gala van de Wetenschap 2019: een ode aan kennis
Voor iedereen die geïnteresseerd is in kennis, is het Gala van de Wetenschap een bezoek waard. Je loopt de kans om gelijkgestemden tegen te komen en je leert zonder twijfel nieuwe dingen. Wist je dat oceaanverzuring het boze tweelingbroertje van de opwarming van de aarde is? Wist je dat Tesla de eigenlijke uitvinder van de radio is? En wist je dat Einstein de kosmos in een formule heeft gevat?

Het Gala van de Wetenschap: een grote diversiteit aan kennis
Oké, het kan zijn dat je deze drie dingen allemaal al wist. Toch is het ook voor de goed ingevoerde toeschouwer een feest om zo’n grote diversiteit aan talks te zien. Zo toont de bevlogen nobelprijswinnaar Ben Feringa zijn meest in het oog springende scheikundige projecten, vertelt Ingrid Wakkee het publiek over haar praktijkgerichte onderzoek naar falende ondernemers en ontneemt Ionica Smeets de toeschouwers de illusie dat we anderen met feiten kunnen overtuigen.
Een afwisselend programma
Ook voor wie weinig over wetenschappelijke kennis beschikt, is het Gala van de Wetenschap een aangename tijdsbesteding. De uitreiking van de essayprijs mag dan op zichzelf nog niet zo speciaal zijn. Het verhaal zelf, meeslepend voorgelezen door AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis, maakt echter diepe indruk. Dat blijkt althans uit het daverende applaus dat erop volgt.

Na de pauze is het programma van het Gala van de Wetenschap eveneens zeer afwisselend. Chirurg en triatleet Els Visser maakt het publiek bijvoorbeeld deelgenoot van haar schipbreuk en beschrijft hoe die ervaring haar leven heeft veranderd (“De kansen die je pakt maken wie je bent”). Voorts neemt Katja Peijnenburg van Naturalis de luisteraars mee in de wonderlijke onderwaterwereld en brengt Nemo-medewerker Rob van Hattum de vermeende gevaren van 5G ter sprake.
Een uitstekende tijdsbesteding
Over het algemeen valt op dat de talks van een hoogstaand niveau zijn. De sprekers zijn een voor een goed voorbereid en dragen zo hun steentje bij aan een prima geregisseerd geheel. De enthousiaste host, Jim Jansen, praat de avond op een vermakelijke wijze aan elkaar en krijgt de hulp van Lieven Scheire, die de presentaties humoristisch samenvat.
Al met al is het Gala van de Wetenschap een uitstekende besteding van een koude novemberavond – niet alleen voor vakidioten, maar ook voor andere liefhebbers van wetenschap en cultuur.
Advies nodig? Cursus volgen? Offerte aanvragen?
Wil jij net zo spreken als deze wetenschappers?
Wil jij net zo leren presenteren als de sprekers op het Gala van de Wetenschap? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
1 reactie