Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip eufemisme centraal.
Wat betekent de term eufemisme?
Eufemisme: waar verwijst het naar?
De term eufemisme is een zelfstandig naamwoord dat verwijst naar verzachtend, verbloemend of verhullend taalgebruik voor onaangename of confronterende zaken. Je gebruikt deze stijlfiguur om iets in bedekte termen onder woorden te brengen.
In de Dikke Van Dale wordt gesproken over ‘vaagmakers’: termen zoals ‘je-weet-wel-wie’, ‘het f-woord’ of ‘dinges’ om zaken aan te duiden die je niet expliciet wil benoemen. Een eufemisme is niet per se vaag: als je bijvoorbeeld zegt dat twee mensen met elkaar ‘op de vuist’ gaan, bedoel je eigenlijk dat ze slaande ruzie met elkaar hebben.
Waar komt de term vandaan?
Het woord heeft een lange weg afgelegd voordat het in 1730 via het Franse euphémisme in het Nederlands belandde. Het Frans ontleende de term aan het Griekse euphèmismos, oftewel een ‘vervanging van een benaming van een onaangename zaak door een verzachte omschrijving’. 1 We gebruiken het eufemisme dus vooral om negatieve zaken te verzachten. Het heeft dan ook een ander doel dan het understatement, waarbij we met bedekte termen de inhoud pogen te versterken. 2
ADVIES NODIG? CURSUS VOLGEN? OFFERTE AANVRAGEN?
Waarom is deze term belangrijk?
Helder taalgebruik is een voorwaarde voor een effectieve presentatie. Als spreker is het dan ook raadzaam om duidelijke taal te bezigen. Toch kan het in sommige gevallen helpen je boodschap in bedekte termen te verkondigen. In dat geval is het eufemisme een vorm van framing.
Ben je werkloos? Zeg in je pitch dat je ‘een nieuwe uitdaging zoekt’. Probeer je jouw diensten aan de man te brengen? Vervang het woord ‘prijs’ door ‘investering’. Moet je als projectmanager een samenwerking evalueren? Spreek dan niet over ‘hevige ruzies’, maar over ‘openhartige discussies’.
Pas jij bewust alliteratie toe?
Wil jij beter leren spreken in het openbaar? Lees dan onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
Bronnen
- Sijs, N. van der (2018). Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. Amsterdam: Amsterdam University Press, geraadpleegd op 21 november 2021 via https://bit.ly/3HHgJSF.
- z.a. (z.j.), ‘Eufemisme / understatement’, Taaladvies.net, geraadpleegd op 21 november 2021 via https://bit.ly/2Z6Tsbo.