Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Wat betekent de term eufemisme?

Wat betekent de term eufemisme?

Het eufemisme: in het dagelijks verkeer gebruiken we het voortdurend en ook als spreker kun je deze stijlfiguur effectief inzetten. Maar wat betekent het eigenlijk?

Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. Wij lichten deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip eufemisme centraal.

Eufemisme: waar verwijst het naar?

De termeufemisme is een zelfstandig naamwoord dat verwijst naar verzachtend, verbloemend of verhullend taalgebruik voor onaangename of confronterende zaken. Je gebruikt deze stijlfiguur om iets in bedekte termen onder woorden te brengen.

In de Dikke Van Dale wordt gesproken over ‘vaagmakers’: termen zoals ‘je-weet-wel-wie’, ‘het f-woord’ of ‘dinges’ om zaken aan te duiden die je niet expliciet wil benoemen. Een eufemisme is niet per se vaag: als je bijvoorbeeld zegt dat twee mensen met elkaar ‘op de vuist’ gaan, bedoel je eigenlijk dat ze slaande ruzie met elkaar hebben.

Een eufemisme is een verzachtende, verhullende omschrijving van iets onaangenaams of aanstootgevends.

Waar komt de term vandaan?

Het woord heeft een lange weg afgelegd voordat het in 1730 via het Franse euphémisme in het Nederlands belandde. Het Frans ontleende de term aan het Griekse euphèmismos, oftewel een ‘vervanging van een benaming van een onaangename zaak door een verzachte omschrijving’. 1 We gebruiken het eufemisme dus vooral om negatieve zaken te verzachten. Het heeft dan ook een ander doel dan het understatement, waarbij we met bedekte termen de inhoud pogen te versterken. 2

Waarom is deze term belangrijk?

Helder taalgebruik is een voorwaarde voor een effectieve presentatie. Als spreker is het dan ook raadzaam om duidelijke taal te bezigen. Toch kan het in sommige gevallen helpen je boodschap in bedekte termen te verkondigen. In dat geval is het eufemisme een vorm van framing.

Gebruik jij het eufemisme in je voordeel?

Ben je werkloos? Zeg in je pitch dat je ‘een nieuwe uitdaging zoekt’. Probeer je jouw diensten aan de man te brengen? Vervang het woord ‘prijs’ door ‘investering’. Moet je als projectmanager een samenwerking evalueren? Spreek dan niet over ‘hevige ruzies’, maar over ‘openhartige discussies’. Op die manier gebruik je de kracht van het eufemisme in je voordeel.

Bronnen

  1. Sijs, N. van der (2018). Etymologisch woordenboek van het Nederlands. Amsterdam: Amsterdam University Press, geraadpleegd op 21 november 2021. ↩︎
  2. Taalunie (z.d.), ‘Eufemisme / understatement‘. Taaladvies.net, geraadpleegd op 21 november 2021. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Je mimiek is een belangrijk aspect van je non-verbale communicatie. Het beïnvloedt namelijk de wijze waarop en intentie waarmee je als spreker een boodschap overbrengt.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Er zijn allerlei presentatietechnieken die je als spreker kunt toepassen om je publiek aan het denken te zetten. De retorische vraag is er één van.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×