Een flitscollege over story engineering (2)

Je verhaal ontwerpen met Larry Brooks

Het boek Story Engineering stelt dat je als storyteller een verhaal moet ontwerpen. In dit tweeluik behandelen we zes kerncompetenties die je daarvoor nodig hebt.

In het eerste deel van dit tweeluik lees je meer over Larry Brooks en zijn theorie om een verhaal te ontwerpen. De zes kerncompetenties die hij in zijn boek onderscheidt zijn concept, karakter, thema, verhaalstructuur, scène-uitvoering en toonzetting. 1

In dit tweede flitscollege over Story Engineering bespreken we kerncompetentie 4, 5 en 6

Je verhaal ontwerpen met Larry Brooks

In de eerste kennisclip komen de eerste drie vaardigheden aan de orde. De overige drie bespreken we in dit flitscollege. We hebben het dus over verhaalstructuur, scène-uitvoering en toonzetting.

Een praktisch model om een verhaal te ontwerpen

Wie een verhaal wil vertellen doet er goed aan dat eerst nauwkeurig te ontwerpen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar het prettige van Brooks is dat hij uitgaat van een praktisch toepasbaar model. Hoewel een verhaal nooit zomaar een invuloefening zal worden, helpt hij je met deze methode een heel eind op weg.

Hoe vertel je het verhaal?

De eerste drie competenties om een verhaal te ontwerpen vormen de basis, want ze zorgen voor ontwikkeling en diepgang. De overige drie hebben betrekking op hoe het verhaal verteld wordt.

  • Verhaalstructuur: het boek behandelt een structuur die uit vier fases bestaat, namelijk opzet, reactie, aanval en resolutie. In elke fase maakt het belangrijkste karakter een deel van zijn ontwikkeling door. Deze structuur is een variant op de drie-actstructuur of de piramide van Freytag.
  • Scène-uitvoering: voor schrijvers is dit element relevanter dan voor sprekers, omdat presentaties doorgaans geen scènes bevatten. Brooks raadt je aan het verhaal spannend te ontwerpen door pakkend te beginnen, de karakters steeds verder uit te werken en spanningstechnieken te gebruiken.
  • Toonzetting: de vertelstem waarmee je het verhaal overbrengt moet volgens Brooks professioneel, passend en consistent zijn. Dat geldt zowel voor sprekers als voor schrijvers.

Kun jij een verhaal ontwerpen?

Als je deze onderdelen nauwgezet volgt, voldoet je verhaal aan de vereisten van Larry Brooks. De volgende stap is om te werken aan je presentatievaardigheden, zodat je het verhaal geloofwaardig en helder over kunt brengen op je publiek.

Bronnen

  1. Brooks, L. (2011). Story Engineering. Mastering the 6 Core Competencies of Successful Writing. Cincinnati: Writer’s Digest Books. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Er zijn allerlei presentatietechnieken die je als spreker kunt toepassen om je publiek aan het denken te zetten. De retorische vraag is er één van.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×