Eerder publiceerden wij het eerste deel van een tweeluik over Story Engineering, het boek van schrijver en redacteur Larry Brooks. Volgens hem kun je als verhalenverteller het beste een verhaal ontwerpen voordat je het uitwerkt. Om dat te doen moet je beschikken over zes competenties. De vorige keer bespraken we de eerste drie. In deel twee van dit tweeluik behandelen we de overige drie vaardigheden.
In het eerste deel van dit tweeluik lees je meer over Larry Brooks en zijn theorie om een verhaal te ontwerpen. De zes kerncompetenties die hij in zijn boek onderscheidt zijn concept, karakter, thema, verhaalstructuur, scène-uitvoering en toonzetting. 1 In de vorige kennisclip kwamen de eerste drie vaardigheden aan de orde. De overige drie bespreken we in dit flitscollege.
Een praktisch toepasbaar model
Wie een verhaal wil vertellen doet er goed aan dat eerst nauwkeurig te ontwerpen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar het prettige van Brooks is dat hij uitgaat van een praktisch toepasbaar model. Hoewel een verhaal nooit zomaar een invuloefening zal worden, helpt hij je met deze methode een heel eind op weg.
De eerste drie competenties om een verhaal te ontwerpen vormen de basis, want ze zorgen voor ontwikkeling en diepgang. De overige drie hebben betrekking op hoe het verhaal verteld wordt.
- Verhaalstructuur: het boek behandelt een structuur die uit vier fases bestaat, namelijk opzet, reactie, aanval en resolutie. In elke fase maakt het belangrijkste karakter een deel van zijn ontwikkeling door. Deze structuur is een variant op de drie-actstructuur of de piramide van Freytag.
- Scène-uitvoering: voor schrijvers is dit element relevanter dan voor sprekers, omdat presentaties doorgaans geen scènes bevatten. Brooks raadt je aan het verhaal spannend te ontwerpen door pakkend te beginnen, de karakters steeds verder uit te werken en spanningstechnieken te gebruiken.
- Toonzetting: de vertelstem waarmee je het verhaal overbrengt moet volgens Brooks professioneel, passend en consistent zijn. Dat geldt zowel voor sprekers als voor schrijvers.
Kun jij een verhaal ontwerpen?
Als je deze onderdelen nauwgezet volgt, dan kun je een verhaal ontwerpen dat voldoet aan de vereisten van Larry Brooks. Nu is het tijd om te werken aan je presentatievaardigheden, zodat je het verhaal geloofwaardig en helder over kunt brengen op je publiek.
Wil jij je storytellingskills verbeteren? Lees dan onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
2 reacties