Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Een flitscollege over story engineering (1)

Een flitscollege over story engineering

Het boek Story Engineering introduceert zes kerncompetenties die elke storyteller moet beheersen om boeiend te vertellen. In dit artikel bespreken wij de eerste drie daarvan.

Op zijn website storyfix.com geeft auteur Larry Brooks aan dat ‘de criteria voor storytelling niet anders zijn voor auteurs die zelfstandig hun boek publiceren of auteurs van wie de boeken bij een traditionele uitgeverij verschijnen.’ Hoewel hij zich hiermee duidelijk richt op schrijvers, gelden de principes van Story Engineering net zozeer voor professionele sprekers.

Deze kennisclip is het eerste deel van een tweeluik over Story Engineering. Deel twee vind je hier.

Story engineering als stappenplan

Brooks zegt dat zijn model “niets nieuws onder de zon is”. 1 Hij heeft het gebaseerd op talloze verhalen en boeken die in de loop van de tijd verteld en geschreven zijn.

Een verhaalontwikkelingsmodel

Brooks noemt zijn model een verhaalontwikkelingsmodel: het brengt de noodzakelijke componenten en vaardigheden bij elkaar om een succesvol verhaal te vertellen. 2

De eerste drie competenties vormen de basis van een verhaal. Ze zorgen namelijk voor ontwikkeling en diepgang. In Story Engineering komen deze competenties als volgt aan de orde.

  • Concept: ieder verhaal moet een intrigerend concept hebben. Als bedenker kun je het concept bijvoorbeeld baseren op een ‘wat als…’-vraag, zodat het verhaal de verbeelding van het publiek prikkelt.
  • Karakter: een verhaal ontvouwt zich doorgaans rondom een of meerdere karakters. Het hoofdkarakter moet niet alleen uiterlijke kenmerken hebben, maar ook een achtergrondverhaal, een innerlijk conflict en een doel of een missie. Het beste werkt dit als die drie elementen met elkaar samenvallen. Op die manier ontwikkel je een karakter waarmee het publiek zich kan identificeren.
  • Thema: veel verhalen krijgen betekenis door een achtergrondverhaal, bijvoorbeeld door de tijdsgeest waarin ze plaatsvinden of door de maatschappelijke gebeurtenissen die een rol spelen. Het hoofdthema moet in elk geval kraakhelder zijn, want dat is een van de elementen waardoor het publiek het verhaal onthoudt.

Story engineering: je verhaal uitwerken in zes stappen

Als je deze onderdelen hebt uitgewerkt, dan kun je aan de slag met de verhaalstructuur. Daarover vertellen we meer in de tweede kennisclip over story engineering. Overigens boek bevat ook een checklist en een worksheet om. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn, raden we je aan een zoekmachine te raadplegen.

Bronnen

  1. Brooks, L. (2011). Story Engineering. Mastering the 6 Core Competencies of Successful Writing. Cincinnati: Writer’s Digest Books, p. 20. ↩︎
  2. Brooks, L. (2011). Story Engineering. Mastering the 6 Core Competencies of Successful Writing. Cincinnati: Writer’s Digest Books, p. 13. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Er zijn allerlei presentatietechnieken die je als spreker kunt toepassen om je publiek aan het denken te zetten. De retorische vraag is er één van.

De cliffhanger: misschien doet dat je eerder denken aan soapseries dan aan zakelijke presentaties. Toch kun je er ook als spreker je voordeel mee doen.

Cijfers spelen een cruciale rol in onze maatschappij. Hoe kun je cijfers aansprekend en overtuigend presenteren als professional? Dat leggen we uit in dit artikel.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×