Drie tips voor een korte presentatie

Drie tips voor een korte presentatie

Als je een korte presentatie moet geven, wil je het verhaal kernachtig houden zonder de inhoud geweld aan te doen. Wij geven je drie tips.

“Maar ik zal het kort houden,” verzekert de spreker het publiek terwijl hij naar de tekst op het spreekgestoelte tuurt. Er trekt een kreun door de zaal. Iedereen begrijpt dat het einde nog lang niet in zicht is. De spreker heeft zojuist minutenlang tot in detail beschreven hoezeer hij opzag tegen deze speech en voor hem liggen nog zeker tien A4’tjes te wachten. Jij zit ook in de zaal en bent van mening dat een korte presentatie voldoende was geweest. Je vraagt je dan ook al sinds de eerste zin af: zou dit allemaal niet wat bondiger kunnen? Gelukkig is dat bijna altijd wel mogelijk.

1. Bepaal je doelstelling

Moet je spreken in het openbaar? Begin dan bij het begin door je doelstelling te bepalen. Bij lange presentaties willen sprekers die nog weleens uit het oog verliezen. Als je een korte presentatie geeft, is het vrijwel onmogelijk deze stap over te slaan. Je kunt deze voorbereiding in drie stappen treffen: identificeer eerst je doelgroep, selecteer dan je communicatieve doel en formuleer het gewenste resultaat.

2. Gebruik een message map

Als je jezelf kunt presenteren in vijftien seconden, dan kun je dat ook in één minuut, vijf minuten, enzovoorts. Presentatiecoach Carmine Gallo introduceert in zijn boek Spreek als TED de message map. 1 Dat is een hulpmiddel om je presentatie tot de kern terug te brengen en te structureren. De message map is een eenvoudige tool: je begint met de kernboodschap en die werk je vervolgens uit in deelonderwerpen. Elk deelonderwerp kun je opdelen in nieuwe deelonderwerpen. Op die manier maak je niet alleen de inhoud overzichtelijk, maar dwing je jezelf ook om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Dat is zeker in het geval van een korte presentatie essentieel.

3. Vind de balans tussen focus en ontspanning

De invloedrijke communicatiedeskundige Dale Carnegie zei ooit: “Er zijn altijd drie speeches: één die je voorbereid hebt, één die je geeft en één die je had willen geven.2 Als spreker kun je deze wijze les in je voordeel gebruiken: je presentatie lijkt nooit exact op je voorbereiding en verloopt ook nooit precies zoals je had gehoopt. Een van de valkuilen voor veel sprekers is dat ze te veel willen vertellen in te korte tijd. Als je maar een minuutje hebt, bereid dan een presentatie voor die vijftig seconden duurt. Krijg je vijf minuten de tijd? Zorg er dan voor dat je het verhaal in vierenhalve minuut kunt vertellen. Zo geef je jezelf de ruimte om tijdens de werkelijke uitvoering een foutje te maken of een pauze in te lassen.

Lukt het jou om een korte presentatie te geven?

Een advies voor iedereen die presenteert: houd het zo kort mogelijk. Daarvoor kun je de bovenstaande drie tips toepassen. In het geval van een lange presentatie bewijs je daarmee het publiek een dienst. In het geval van een korte presentatie ben je er zelf ook bij gebaat.

Bronnen

  1. Gallo, C. (2017). Talk like TED. The 9 Public Speaking Secrets of the World’s Top Minds. London: Macmillan, p. 196-200. ↩︎
  2. Goodreads (z.j.). ‘Dale Carnegie > Quotes > Quotable Quote’, geraadpleegd op 6 juli 2020. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×