Nee, de digitalisering zorgt er niet voor dat jij met één druk op de knop betere presentaties geeft. Ze kan je echter wel veel werk uit handen nemen. In dit artikel bespreken we drie praktische presentatieapps die je als spreker kunt gebruiken.
Drie praktische presentatieapps voor professionals
Presentatieapps: gebruik de techniek in je voordeel
Er zijn tientallen presentatieapps in omloop. 1 Veel daarvan zijn betaalde applicaties die je helpen om fraaie sheets uit te werken. Hieronder bespreken we drie gratis apps die jou als spreker helpen om een strakkere, overtuigendere presentatie te geven.
Hou je tijd in de gaten
Presentation Timer is een van de eenvoudigste presentatieapps op de markt. De app heeft maar één functie: je spreektijd bijhouden. Je kunt de applicatie gebruiken tijdens de voorbereiding en tijdens de presentatie zelf. Het grote voordeel ten opzichte van de reguliere aftelfunctie op je telefoon is dat deze app de tijd zichtbaar maakt zonder dat je op je telefoon hoeft te focussen.
De applicatie werkt namelijk met kleuren die groot in beeld worden gebracht. Blauw betekent dat je langer moet spreken, groen wil zeggen dat je ruim voldoende tijd hebt om naar het einde toe te werken, geel houdt in dat je af kunt ronden en bij rood moet je onmiddellijk stoppen met praten. Je hoeft de tijd dus niet op de seconde bij te houden, maar krijgt een globale indruk van de tijd die je overhebt.
Verbeter je voordracht met Pro Metronome
Over de kracht van mondelinge communicatie valt veel te zeggen. Een recent onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat mensen sneller overtuigd raken door een gesproken pitch dan een geschreven pitch. 2 Het is dan wel van belang dat je als spreker je stem goed gebruikt, bijvoorbeeld door de juiste spreeksnelheid aan te houden. Pro Metronome was oorspronkelijk geen presentatieapp, maar een app om muzikanten te helpen. Inmiddels is er ook een optie om je stem te analyseren. Nu kan je zelfs hulp krijgen om je woorden beter te timen.
Tover je smartphone om tot klikker
Als je tijdens het spreken niet weet wat je met je handen aanmoet, kun je met spreekkaartjes of een klikker werken. Een goede klikker kost echter minimaal dertig euro – en de kans is groot dat je het apparaat thuis laat liggen of de bijbehorende usb-stick in de computer laat zitten. Je verlost jezelf van die problemen door de presentatieapp Air Presentation te gebruiken.
Met deze gratis app maak je van je telefoon een klikker. Let op: je moet eerst een programmaatje installeren op de computer die je voor je sheets gebruikt. De app helpt je daarbij. Vergeet niet om voorafgaand aan de presentatie de notificaties en het geluid van je telefoon uit te zetten. Heb je een Android-toestel? Dan kun je ook kiezen voor AIO Remote om je smartphone als klikker te gebruiken.
Geef jij strakke, overtuigende presentaties?
Zoals gezegd helpen deze presentatieapps je niet om je presentatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ze maken je het leven als spreker wel een stuk gemakkelijker.
Wil jij je presentatievaardigheden verbeteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- Omslagfoto: Mikkor, A. (2017). ‘Mike Feerick, CEO of Alison’ (bewerking), geraadpleegd op 28 juli 2020 via https://bit.ly/3fbg6Bs.
- Epley, N. en Schroeder, J. (2019). ‘The Sound of Intellect: Speech Reveals a Thoughtful Mind, Increasing a Job Candidate’s Appeal’. Association for Psychological Science, vol. 26, deel 6, p. 877-891.
2 reacties