Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Drie adviezen om de kracht van introverte medewerkers te benutten

Introverte medewerkers in hun kracht zetten

Geef je leiding aan een team en heb je teamleden die niet opvallen? Wij bespreken drie adviezen om introverte medewerkers in hun kracht te zetten.

Introverte medewerkers zijn van nature niet geneigd om op de voorgrond te treden. Het ligt in hun aard om zich afwachtend op te stellen en bedachtzaam te werk te gaan. Tegelijkertijd horen zij regelmatig dat ze zichzelf meer kunnen laten zien en horen op het werk. Het vergroot je succes nu eenmaal als je jouw kwaliteiten zichtbaar maakt.

De kracht van introverte medewerkers

Introverte medewerkers kunnen concrete acties ondernemen om zichzelf zichtbaarder te maken. Het is belangrijk dat een leidinggevende ze daarbij helpt. Soms is daar een intensief traject voor nodig, maar vaker is een duwtje in de rug al voldoende om over de drempel te stappen. Hieronder geven we je drie adviezen om de kracht van introverte medewerkers te benutten.

Drie adviezen om je introverte medewerkers in hun kracht te zetten

Advies 1: wees je bewust van introversie

Als je bewust met introverte medewerkers wilt omgaan, moet je allereerst begrijpen dat introversie een persoonlijkheidskenmerk is. Door je daarin te verdiepen, begrijp je introversie beter en kun je de kwaliteiten van deze medewerkers beter benutten. Ook krijg je zicht op de wijze waarop introverten bij voorkeur communiceren: hun communicatiestijl is per definitie bescheiden en bedachtzaam. 1 Dat gedrag kun je op een positieve manier beïnvloeden door je communicatie en gedrag erop af te stemmen.

Advies 2: geef introverte medewerkers ruimte

Wil je dat introverte medewerkers zich nadrukkelijker laten zien en horen? Dan helpt het als je hun inbreng de ruimte geeft. In veel organisaties wordt de introverte medewerker stelselmatig overschreeuwd, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen en brainstormsessies. Je moet bewust de gelegenheid creëren om de introverte kwaliteiten van je team te benutten.

Dat kun je doen door voorafgaand aan een bijeenkomst informatie te delen of tijdens de bijeenkomst de meer ingetogen collega’s uitdrukkelijk om input te vragen. Variatie in werkvormen is daarbij van essentieel belang. Ook een rustige werkplek kan de introverte medewerker helpen om zich te concentreren op het werk dat geleverd moet worden.

Advies 3: moedig deze medewerkers aan

Introverte medewerkers hebben soms gewoon een zetje nodig. Ze denken namelijk al snel dat hun inbreng niet waardevol is of ze durven zich niet direct uit te spreken. Door aandacht te hebben voor deze medewerkers en hun inbreng te stimuleren, creëer je een situatie waarin hun kwaliteiten zichtbaarder worden. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen hun observatie, kennis of ideeën te delen. Deze aanmoedigende houding heeft een positief effect op hun mindset, waardoor ze hun inbreng in het vervolg makkelijker zichtbaar maken. 

Zet jij introverte medewerkers in hun kracht

Het vraagt bewustzijn om medewerkers de ruimte te bieden hun kwaliteiten meer zichtbaar te laten maken. Als je hierin slaagt, dan help je ze hun impact te vergroten en daarmee succesvoller te zijn op de werkvloer. Dat komt zowel de medewerker zelf als de organisatie ten goede.

Bronnen

  1. Koolhof, K. (2020). Introvert leiderschap. Culemborg: Van Duuren Management. P. 129. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×