Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst alleen maar meer op afstand met elkaar gaan communiceren. Het vermogen om digitaal te presenteren wordt dan ook steeds belangrijker voor professionals. In deze post lees je hoe jij als spreker je publiek in een digitale situatie geboeid houdt.
Digitaal presenteren: waarom je publiek afhaakt (en hoe je dat voorkomt)
De afgelopen tijd heeft digitaal presenteren zich ontwikkeld tot een kernvaardigheid voor professionals. Als je in een online situatie een ander wilt bereiken, is het van belang om te weten hoe je op afstand je boodschap helder en geloofwaardig overbrengt.
Digitaal presenteren: een complexe vaardigheid
Om te leren hoe je jouw publiek in een digitale situatie boeit, inspireert en overtuigt, is het leerzaam om te onderzoeken waar dat publiek op afknapt. Dat is precies wat onderzoeksbureau 1080 Group in opdracht van softwarebedrijf Citrix deed. 1
Het bureau vroeg aan 407 mensen waarom zij webinars niet van begin tot eind bekeken. Hierboven zie je de resultaten. Globaal kunnen de reacties worden ingedeeld in drie categoriën: communicatie, spreekvaardigheid en interactie. Wij geven je drie tips om op deze drie vlakken kwaliteit te leveren.
Tip 1: manage de verwachtingen van je deelnemers
Heldere communicatie is de sleutel tot tevredenheid. Dat geldt zeker voor situaties waarin geen sprake is van persoonlijk contact tussen zender en ontvanger. Wees voorafgaand aan, tijdens én na afloop transparant over de opzet, het doel en de inhoud van je online presentatie. Op basis van het onderzoek van 1080 Group kun je ervan uitgaan dat je publiek het je in dank afneemt. Bovendien vergroot je de impact van je boodschap door er helder over te communiceren.
Tip 2: verbeter je presentatievaardigheden
Digitaal presenteren is een kunst op zich. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met randzaken, zoals de verbinding en belichting. Ook moet je de aandacht vasthouden van een publiek waar je niet direct mee in contact staat. Verder vertoon je achter je beeldscherm meer gelijkenissen met een nieuwslezer dan met een keynotespreker. Je kunt verschillende technieken toepassen om krachtig en inspirerend te presenteren voor de webcam.
Tip 3: creëer op de juiste momenten interactie
Interactie helpt je als spreker om je boodschap over te brengen. Door je toehoorders actief bij je presentatie te betrekken, maak je ze ontvankelijk voor de inhoud. In het geval van digitaal presenteren is dat belangrijker dan wanneer jij je in dezelfde ruimte bevindt als je publiek. Je kunt verschillende tools gebruiken om je presentatie interactief te maken, zoals Socrative, Kahoot en Mentimeter. Uit het onderzoek blijkt ook dat je niet moet doorslaan. Vraag jezelf dus altijd af wat je doel is voordat je interactie met de aanwezigen creëert.
Kun jij overtuigend digitaal presenteren?
Digitaal presenteren is in korte tijd ingeburgerd geraakt als professionele vaardigheid. Ontwikkel dus je digitale presentatieskills om je boodschap op afstand helder en geloofwaardig over te brengen.
Wil jij je digitale presentatievaardigheden verbeteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- 1080 Group (2013). ‘Missed Opportunities: Why Webinar Attendees Leave’, geraadpleegd op 16 november 2020 via https://bit.ly/3lCTduS.
5 reacties