De zes kenmerken van charisma

De zes kenmerken van charisma (featured)

Charisma. Iedereen herkent het, een enkeling heeft het en vrijwel niemand kan het duiden. Wij maakten een kennisclip over een onderzoek naar dit mysterieuze verschijnsel.

Voer een gesprek over een acteur of een politicus en de kans is groot dat de term charisma valt. We lijken allemaal vatbaar te zijn voor charismatische persoonlijkheden, juist omdat er een zweem van mysterie om ze heen hangt. Vice-redacteur Joel Golby omschreef de eigenschap ooit als “een soort etherische kwaliteit, een elektriciteit die bij sommige mensen simpelweg door de aderen stroomt, en bij andere mensen niet.” 1

In dat laatste zinnetje gaat een deel van het mysterie schuil: je bent charismatisch of je bent het niet. Althans, dat is de algemene opvatting. Toch lijkt een grondige studie van vier psychologen het tegendeel te bewijzen. 2 Zij stellen dat charisma meetbaar is en dat het onder te verdelen is in een aantal kenmerken. Daaruit volgt dat het wel degelijk te trainen is.

Een onderzoek naar charisma

Uit het vooronderzoek van de wetenschappers bleek dat charisma best vaak onderzocht is, maar dat die onderzoeken zich doorgaans op leiderschap richten. Bestuursleden, celebrity’s en andere bekendheden worden nu eenmaal vaak geroemd om deze eigenschap. De onderzoekers zijn echter van mening dat die focus de resultaten vertroebelt. Op die manier leer je vooral iets over de uitzonderlijke gevallen en niet zozeer over het verschijnsel in het algemeen.

Daarom hebben ze zich op charisma in het dagelijks leven gefocust. Eerst zijn ze in de literatuur gedoken om charisma te definiëren. Op basis daarvan hebben ze liefst drie praktijkonderzoeken uitgevoerd om de definitie te toetsen en een model op te stellen. In een vierde studie hebben ze dat model vervolgens in de praktijk getest. Tot slot hebben ze een experiment gedaan om de invloed van charisma op geloofwaardigheid te meten.

Met deze studie hebben de onderzoekers niet alleen het verschijnsel helderder gedefinieerd. Ze hebben het ook praktisch toepasbaar gemaakt voor mensen die er in hun dagelijkse routine mee te maken krijgen.

Test je eigen charisma

Wil je jouw charisma testen? Geef jezelf dan voor elke onderstaande stelling een score tussen de 1 en 5. Daarbij betekent 1 dat de stelling absoluut niet op jou van toepassing is en 5 dat ze volledig op jou van toepassing is.

Ik ben iemand die:

  1. …anderen kan beïnvloeden.
  2. …nadrukkelijk aanwezig is in een ruimte.
  3. …groepen weet te leiden.
  4. …met iedereen overweg kan.
  5. …mensen op hun gemak stelt.
  6. …vaak naar anderen lacht.

Tel nu je scores bij elkaar op en deel de uitkomst door 6. Als je boven de 3.7 uitkomt, ben je charismatischer dan de gemiddelde persoon.

Ontwikkel je charisma om te groeien als professional

Over het algemeen wordt charisma als een ongrijpbaar verschijnsel beschouwd. De vraag is of dit onderzoek daar iets aan verandert. Mocht je aan je charisma willen werken, is het de moeite waard om de zes kenmerken in praktijk te brengen. Je merkt vanzelf of het resultaat oplevert.

Bronnen

  1. Golby, J. ‘Met deze waterdichte stappen kun je direct charismatisch worden’, in: VICE, 17 oktober 2017, geraadpleegd op 2 juli 2019. ↩︎
  2. Tskhay, K. et al. (2018). ‘Charisma in everyday life: Conceptualization and validation of the General Charisma Inventory’, in: Journal of Personal and Social Psychology. Washington: APA, p. 131-152. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Hoe maak je als professional werk van je persoonlijke profilering? Door een strategische aanpak te volgen. Wij bespreken een profileringsplan dat je daarbij kan helpen.

In veel situaties moet je jezelf voorstellen als professional. Wij leggen uit welke stappen je kunt zetten om jezelf krachtig en overtuigend voor te stellen.

Veel sprekers willen een degelijke indruk maken. Maar soms is dat niet voldoende: dan wil je als spreker de show stelen. Wij geven vier adviezen.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×