Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Video: de verhaalcirkel van Dan Harmon

De verhaalcirkel van Dan Harmon

Veel verhalen volgen in grote lijnen een vergelijkbare structuur. Regisseur Dan Harmon vertaalde deze opbouw naar de verhaalcirkel, een eenvoudig toepasbaar model voor iedere storyteller.

In 2009 ontdekten twee Amerikaanse neuropsychologen dat we twee stofjes aanmaken als we een spannend verhaal zien, horen of lezen over een hoofdpersoon die een ontwikkeling doormaakt: het knuffelhormoon oxytocine en het stresshormoon cortisol, dat ervoor zorgt dat we ons focussen op de veroorzaker van de stress. 1 Wil je een verhaal vertellen waar anderen empathisch en gefocust naar luisteren? Dan kun je de verhaalcirkel volgen.

Bekijk hier onze kennisclip over de verhaalcirkel

De verhaalcirkel: een moderne variatie op verhaalstructuren

Een effectieve manier om je publiek mee te nemen op reis met de hoofdpersoon, is door het verhaal op te bouwen aan de hand van de verhaalcirkel. Dat model is ontworpen door de Amerikaanse scenarioschrijver Dan Harmon en vloeit voort uit andere verhaalstructuren, zoals de drie-actstructuur van Syd Field en de monomythe van Joseph Campbell.

De verhaalcirkel in één zin

Harmon brengt deze modellen terug tot een proces van acht stappen, waarvan je de basis als volgt kunt formuleren: “Als jij iets nodig hebt, dan ga je ergens heen om het te zoeken. Je vindt het, neemt het mee, keert terug en bent veranderd.” Die zin kun je opdelen in acht stappen: jij – hebt nodig – gaat – zoekt – vindt – neemt – keert terug – verandert. Oftewel: you – need – go – search – find – take – return – change.

Volgens Harmon hoeft een verhaal deze structuur niet altijd te volgen, maar als het geen gelijkenissen met de verhaalcirkel vertoont, is het simpelweg niet herkenbaar als verhaal. 2 In elke stap maakt de hoofdpersoon iets mee dat het verhaal een andere richting instuurt. Doorgaans verschillen de stappen overigens van lengte: stap 4 (Search) en stap 7 (Return) duren meestal vrij lang, terwijl stap 5 (Take) zomaar uit één shot kan bestaan.

De verhaalcirkel stap voor stap

Hieronder bespreken we de stappen één voor één.

  1. You: de hoofdpersoon bevindt zich in een comfortzone.
  2. Need: de hoofdpersoon heeft iets nodig. Doorgaans komt dat doordat er iets gebeurt wat het personage uit de comfortzone haalt.
  3. Go: de hoofdpersoon belandt in een ongewone situatie.
  4. Search: de hoofdpersoon stelt zich in op de ongewone situatie. Hij gaat dus op zoek naar wat hij nodig heeft. Deze zoektocht gaat vaak gepaard met allerlei uitdagingen.
  5. Find: de hoofdpersoon vindt wat hij zoekt. Dit moment leidt meestal tot een gevoel van opluchting.
  6. Take: de hoofdpersoon betaalt een hoge prijs voor wat hij gevonden heeft.
  7. Return: de hoofdpersoon keert terug naar de gewone situatie. Meestal gaat dit niet vanzelf, want opnieuw moet de hoofdpersoon eerst een aantal beproevingen doorstaan.
  8. Change: de hoofdpersoon heeft iets veranderd of is zelf veranderd door wat hij heeft meegemaakt.

De verhaalcirkel beschrijft dus niet alleen een avontuur, maar ook een proces dat de hoofdpersoon doormaakt.

Vertel jij boeiende verhalen?

Als je het publiek wilt meenemen met de ontwikkeling van je hoofdpersoon, kan de verhaalcirkel van Harmon je daarbij helpen. Het is een nuttig model waar talloze storytellers dankbaar gebruik van maken.

Bronnen

  1. Zak, P. (2015). ‘Why Inspiring Stories Make Us React: The Neuroscience of Narrative‘, Cerebrum: the Dana forum on brain science, vol. 2, geraadpleegd op 23 april 2020. ↩︎
  2. Harmon, D. (2017). ‘Story Structure 106: Five Minute Pilots‘, Channel 101 Wiki, geraadpleegd op 23 april 2020. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Er zijn allerlei presentatietechnieken die je als spreker kunt toepassen om je publiek aan het denken te zetten. De retorische vraag is er één van.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×