Volgens trainer en schrijver Mirjam Hubregtse kun je zowel bescheiden als zelfverzekerd zijn. 1 Als het je lukt het om bescheidenheid met zelfverzekerdheid te combineren, dan wek je een krachtige indruk.
n Het merk IK (2009) beschrijven Mark van de Grift en Huub van Zwieten hoe je jezelf krachtig kunt profileren door je identiteit en persoonlijkheid als een merk vorm te geven. 2
Ontwikkel jezelf tot merkpersoonlijkheid
Door je merkpersoonlijkheid te ontwikkelen, kun je een positief en waarheidsgetrouw beeld van jezelf opwekken bij de buitenwereld. Dat levert drie voordelen op. Allereerst praat je met meer zelfvertrouwen over jezelf, want het wordt vanzelfsprekender om je kwaliteiten benoemen.
Volgens Van der Grift en Van Zwieten voldoet een sterk merk aan drie voorwaarden: authenticiteit, cohesie en focus 3 Daarnaast levert een sterke merkpersoonlijkheid erkenning en waardering van collega’s op, die beter begrijpen wie je bent en waar je voor staat. Tot slot slaag je er sneller in je doelen te bereiken, omdat je helder voor ogen hebt wat je wilt en waar je goed in bent. 4
Merkpersoonlijkheid: drie voorwaarden voor een sterk merk
Hieronder bespreken we de voorwaarden één voor één.
- Authenticiteit: het is belangrijk om authentiek te zijn. Je wilt een boodschap uitdragen die bij je past, omdat je op die manier geloofwaardig overkomt op de buitenwereld. Deze authenticiteit komt onder meer tot uiting in de merkwaarden: waarden die bij de visie, de cultuur en de geschiedenis van het merk passen. In het geval van een merkpersoonlijkheid moet het bij de achtergrond en het karakter van de professional passen.
- Cohesie: bij een sterk merk is volgens de schrijvers sprake van een duidelijke samenhang tussen de merkwaarden, die in gedrag, stijl en communicatie keer op keer worden waargemaakt. Het liefst versterken ze elkaar ook. In het geval van een merkpersoonlijkheid is het van belang dat de professional zijn waarden op alle mogelijke manieren uitstraalt.
- Focus: merken moeten een bewuste keuze maken voor de kernwaarden die ze benadrukken. Daar moeten ze zich in al hun gedragingen en uitingen op richten. Als ze deze keuze niet maken, dan is de kans groot dat de boodschap niet overkomt. Dat gaat op de lange termijn ten koste van de geloofwaardigheid van een merk – en dus ook van jou als professional.
Presenteer jij je persoonlijkheid als een sterk merk?
Wil jij jezelf krachtig presenteren tegenover je baas, je collega’s en je klanten? Door je merkpersoonlijkheid authentiek, coherent en gefocust uit te dragen maak jij je kwaliteiten helder en geloofwaardig zichtbaar voor anderen.
BRONNEN
- Hubregtse, M. (2019). Profileren zonder opscheppen. Maak jezelf zichtbaar op een manier die bij je past. Den Haag: Academic service, p. 17.
- Grift, M. van de & Zwieten, H. van. Het merk IK. Talentbranding voor een succesvolle carrière. Houten: Het Spectrum, 2009.
- Grift, M. van de & Zwieten, H. van. Het merk IK. Talentbranding voor een succesvolle carrière. Houten: Het Spectrum, 2009, p. 76.
- Grift, M. van de & Zwieten, H. van. Het merk IK. Talentbranding voor een succesvolle carrière. Houten: Het Spectrum, 2009, p. 87-93.