Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Creatief presenteren: vijf tips om je te onderscheiden als spreker

Vijf tips om creatief te presenteren: vijf tips om jezelf te onderscheiden als spreker

Soms wil je als spreker je toehoorders verrassen met je presentatie. Die verrassing kun je inbouwen. Wij geven je vijf tips om creatief te presenteren.

Zoals we beschrijven in onze ultieme gids over presenteren heb je als spreker maar één doel, namelijk om je publiek te bereiken met je boodschap. Het is niet altijd nodig een onderscheidende presentatie te geven.

Zeker als je geregeld over hetzelfde onderwerp presenteert, is het prettig een format te volgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bespreking van kwartaalcijfers, voor de wekelijkse update van het salesteam of voor de bedrijfspresentatie voor nieuwe medewerkers.

Er zijn echter ook gevallen waarin je de vaste patronen juist wilt doorbreken – zeker als je een effect wilt bereiken met je presentatie. In zulke situaties wil je creatief presenteren.

Creatief presenteren om een effect te bereiken

Wil je met je presentatie een effect bereiken bij je toehoorders? Zorg er dan voor dat ze geboeid blijven. Om je publiek te blijven boeien moet je spanning opbouwen. 1 Dat kun je bijvoorbeeld doen door suspense te creëren of door de verwachtingen van je toehoorders te doorbreken. Hieronder geven we je vijf tips om creatief te presenteren.

1. Pas de structuur aan

Een standaardpresentatie heeft een inleiding, kern en een slot. Je maakt een veilige keuze als je die structuur kiest, want je voldoet ermee aan de verwachtingen van je publiek. Je kunt je toehoorders dan ook verrassen door een andere structuur aan te houden.

Zo begint cabaretier Peter Pannekoek zijn show Later was alles beter uit 2018 met het einde. Het effect is dat het publiek geïntrigeerd raakt én benieuwd wordt naar wat er aan dat einde voorafging. Zo zou je de volgende zakelijke presentatie kunnen beginnen met de conclusie. Zeker als dat een conclusie is die reacties opwekt, kun je ervan uitgaan dat je toehoorders aandachtig luisteren.

2. Vertel een verhaal

Storytelling is een effectieve techniek om anderen geboeid te houden, herkenning te creëren en emoties aan te wakkeren. Daarnaast geeft het je de ruimte om creatief te presenteren. Hoewel veel verhalen een vergelijkbare structuur volgen, ben jij de enige die de wereld vanuit jouw perspectief ervaart.

Door verhalen te vertellen over persoonlijke gebeurtenissen, zorg je niet alleen voor identificatie met je toehoorders, maar maak je ze ook nieuwsgierig naar je inzichten. Kilian Wawoe is een spreker die uitstekend gebruikmaakt van deze techniek, mede doordat hij de eerder besproken structuur erop aanpast.

3. Creëer interactie

Interactief presenteren staat niet gelijk aan creatief presenteren, maar het is wel per definitie creatiever dan een presentatie zonder interactie. De wisselwerking met je toehoorders leidt immers tot onverwachte situaties. Doordat je een deel van de controle uit handen geeft, is elke interactieve presentatie net even anders dan de andere.

Overigens is het cruciaal om hier van tevoren goed over na te denken: welke momenten vragen om interactie, hoe geef je de interactie vorm en hoe zorg je ervoor dat je de regie in handen houdt? Per slot van rekening gaat het er om dat jij met je presentatie je punt kunt maken.

4. Gebruik voorwerpen

In 2011 geeft Peter van Uhm, op dat moment Commandant der Strijdkrachten, een presentatie over zijn keuze om voor Defensie te gaan werken. Na de introductie betreedt een soldaat het podium om een geweer te overhandigen aan Van Uhm. Hij inspecteert of de kogels eruit zijn gehaald en richt hij zich met het wapen voor zijn lichaam tot de zaal.

Dat is een succesvolle zet. Het voorwerp symboliseert Van Uhms keuze om de westerse wereld en democratische waarden te verdedigen. Daarmee sluit het naadloos aan op zijn boodschap. Bovendien trekt hij met het geweer de aandacht van de aanwezigen, die spontaan beginnen te klappen.

5. Doe iets onverwachts

In een uitzending van DWDD University spreekt Freek Vonk over slangen. Om uit te leggen hoe de giftanden van een slang werken, haalt hij een levende Koningscobra tevoorschijn. Hij laat het dier in een glas bijten, waarna het gif naar de bodem druipt.

De demonstratie heeft drie positieve effecten. Ten eerste zijn de aanwezigen van begin tot eind geboeid, al was het maar omdat ze bang zijn voor de cobra. Ten tweede zijn ze gefascineerd door de geroutineerde wijze waarop Vonk de slang behandelt. Ten derde luisteren ze niet alleen, maar kijken ze ook aandachtig naar wat hij vertelt. Dat vergroot de kans dat zijn boodschap overkomt en beklijft.

Kun jij creatief presenteren?

Wil jij anderen aan het denken zetten of in beweging krijgen? Dan moet je jouw boodschap verpakken op een manier waarmee je de aandacht grijpt en vasthoudt. De bovenstaande vijf tips kunnen je daarbij helpen. Weinig inspiratie? Wij leggen je graag uit hoe je creativiteit stimuleert.

Bronnen

  1. Lehne, M. & Koelsch, S. (2015). ‘Toward a general psychological model of tension and suspense‘, Frontiers in Psychology, vol. 6, p. 1-11, geraadpleegd op 10 februari 2020. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

De drietrapsraket is een effectieve techniek om interactie te creëren met je publiek. In dit artikel lees je hoe je deze techniek met succes inzet.

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×