Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Vergroot je effectiviteit met de cirkel van invloed

De cirkel van invloed om je effectiviteit te vergroten

Maak jij je wel eens druk om zaken op je werk? Met de cirkel van invloed kun jij je effectiviteit vergroten. Wij bespreken de essentie.

De cirkel van invloed en betrokkenheid is ontwikkeld door ondernemer en auteur Stephen Covey. In zijn klassieker De zeven eigenschappen van effectief leiderschap uit 1989 beschrijft hij wat je kunt doen om je invloed op je leven te vergroten. 1 Covey gebruikt hiervoor twee cirkels. Die vertegenwoordigen de sfeer van betrokkenheid en die van invloed. De cirkels helpen je ten eerste om je bewust te worden van zaken waar je tijd en energie in steekt en ten tweede om je te richten op zaken waar je invloed op hebt. 

De cirkel van invloed en betrokkenheid

Alles waar je tijd en aandacht aan besteedt valt volgens Covey binnen jouw cirkel van betrokkenheid. Denk aan het weer, de gezondheid van je gezin en situaties op je werk. Je kunt niet op al deze zaken invloed uitoefenen. Situaties waar je wel iets over te zeggen hebt, bevinden zich in de binnenste cirkel: dat is jouw cirkel van invloed.

Van reactief naar proactief

De kunst is om je vooral te richten op zaken waar je invloed op kunt uitoefenen. Veel mensen stellen zich echter reactief op. Ze richten zich voornamelijk op zaken waar zij geen invloed op hebben, zoals een deadline die je niet kunt halen omdat je kind ziek is. 2 Dit uit zich in excuses of slachtoffergedrag. Zo heb je minder tijd voor zaken waar je wel invloed op hebt. Je cirkel van invloed wordt kleiner, terwijl je cirkel van betrokkenheid groeit. Als je jezelf proactief opstelt, dan focus je vooral op zaken waar je invloed op kunt uitoefenen. Wat kun je bijvoorbeeld doen om ondanks je zieke kind de deadline wél te halen? Dit leidt ertoe dat je cirkel van invloed groter wordt.

Directe invloed, indirecte invloed en geen invloed

Invloed kun je volgens Covey in drie categorieën onderbrengen: directe invloed, indirecte invloed en geen invloed. In de categorie directe invloed kun je problemen oplossen door eigen gedrag te veranderen. In de categorie indirecte invloed kun je problemen oplossen door je methoden te veranderen waarmee je gedrag van anderen wilt beïnvloeden. Heb je op zaken geen invloed? Dan moet je dit accepteren en ermee leren leven.

Praktische toepassing

Op het werk kom je vaak in situaties terecht waarin je je betrokken voelt. Dit kan een positief gevoel geven, maar ook negatieve energie opwekken. Het is belangrijk om dan de analyse te maken. Ligt het binnen je cirkel van invloed? Pak je verantwoordelijkheid. Is dit niet het geval? Laat het rusten en of leg het probleem neer bij degene die wel invloed kan uitoefenen.

Pas jij de cirkel van invloed bewust toe?

De cirkel van invloed en betrokkenheid is een praktisch model dat je helpt duiden wat binnen je invloedssfeer ligt en wat niet. Dat stelt je in staat om je tijd en energie te steken in de zaken die je kunt beïnvloeden.

Bronnen

  1. Covey, S. (1989). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Atlas Contact, p. 65. ↩︎
  2. Covey, S. (1989). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Atlas Contact, p. 67. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Hoe maak je als professional werk van je persoonlijke profilering? Door een strategische aanpak te volgen. Wij bespreken een profileringsplan dat je daarbij kan helpen.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×