Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Betekenisvolle verhalen vertellen

Betekenisvolle verhalen vertellen als professionele spreker

Hoe beter je boodschap aansluit op de belevingswereld van de ontvanger, hoe meer impact je woorden hebben. Als spreker wil je dus betekenisvolle verhalen vertellen.

Je hebt een bedoeling met elke presentatie die je als professional geeft. Jij bent echter niet de enige die betekenis geeft aan je verhaal: je toehoorders interpreteren je woorden vanuit hun eigen belevingswereld. Om betekenisvolle verhalen te vertellen loont het dus de moeite om jezelf te verplaatsen in degenen die naar je luisteren.

De zoektocht naar betekenis

Probeer het probleem te begrijpen dat moet worden opgelost. Dat probleem hoort bij een specifieke persoon met een bepaalde belevingswereld. De Australische schrijver en strateeg Bernadette Jiwa beschrijft in haar boek Meaningful uit 2015 hoe je een verhaal kunt afstemmen op de ontvanger. 1 Hieronder leggen wij uit hoe je als spreker gehoor kunt geven aan dat advies, dus hoe je betekenisvolle verhalen kunt vertellen.

Je doelgroep doorgronden

Als je een verhaal wilt vertellen dat betekenis heeft voor de ontvangers, moet je die ontvangers goed leren kennen. Je moet weten wat ze bezighoudt, waar ze belang aan hechten en waar ze behoefte aan hebben. Op basis van die analyse kun je in je verhaal aandacht schenken aan dat soort elementen: vertel een verhaal over een persoon die tot je doelgroep behoort, bespreek zijn of haar normen en waarden en ga uitgebreid in op zijn of haar behoeften. Zo zorg je ervoor dat je doelgroep zich kan identificeren met het personage en dat je verhaal betekenis krijgt voor de mensen die je wilt aanspreken.

Latente behoeften vervullen

Mensen weten niet altijd waar ze behoefte aan hebben. In een filmpje uit 1999 is te zien hoe Nederlanders destijds aankeken tegen het bezit van een mobiele telefoon. De meesten zaten er niet op te wachten dat ze overal en altijd bereikbaar zouden zijn. Blijkbaar was er sprake van een verborgen behoefte: in 2021 had 99 procent van de Nederlanders een mobiele telefoon. Om betekenis te geven aan je verhaal is het dus niet altijd belangrijk dat de mensen uit je doelgroep weten waar ze behoefte aan hebben. Je kunt bijvoorbeeld je hoofdpersoon laten nadenken over een toekomst waarin een behoefte is vervuld dankzij jouw product of dienst. Zo maak je de doelgroep ervan bewust dat er een verborgen behoefte is.

Je relevantie benadrukken

We leven in een maatschappij waarin producten en diensten volledig zijn aangepast op de wensen van de doelgroep. De taxi die je bestelt, het eten dat je laat bezorgen en het fitness-schema dat je volgt: alles is afgestemd op jouw unieke voorkeuren. Zoals Jiwa het omschrijft: “Voorheen verraste het ons en maakte het ons vrolijk als we begrepen werden door een merk, maar inmiddels zijn we het gaan verwachten.” 2 Om in deze wereld een veeleisende doelgroep tevreden te stellen, moet je relevantie van begin tot eind duidelijk zijn. Nu je de doelgroep en haar latente behoeften hebt doorgrond, kun je als spreker jouw oplossing presenteren: de hoofdpersoon die je hebt geïntroduceerd, merkt hoezeer zijn of haar leven beter is geworden sinds hij of zij jouw product of dienst gebruikt.

Vertel jij betekenisvolle verhalen?

Je hebt geen controle over andermans interpretatie van je woorden. Door diep na te denken over de wijze waarop jij je toehoorders probeert te bereiken, kun je daar echter wel een positieve invloed op uitoefenen.

1. Jiwa, B. (2015). Meaningful: The Story of Ideas That Fly. Greenfield: Perceptive Press, p. 131. ↩︎
  2. Jiwa, B. (2015). Meaningful: The Story of Ideas That Fly. Greenfield: Perceptive Press, p. 26. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Er zijn allerlei presentatietechnieken die je als spreker kunt toepassen om je publiek aan het denken te zetten. De retorische vraag is er één van.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Meer tips over presenteren nodig?
Lees de ultieme presenteergids over presenteren