Bescheiden en bedachtzaam: heb jij een introverte persoonlijkheid?

Heb jij een introverte persoonlijkheid?

Ben jij bescheiden van aard, bedachtzaam aangelegd en niet geneigd op de voorgrond te treden? Dan ben je waarschijnlijk introvert. Lees hier wat dat betekent.

In 1921 identificeerde psychiater en psycholoog Carl Jung de begrippen introversie en extraversie als persoonlijkheidskenmerk. 1 Wie introvert is heeft de binnenwereld het uitgangspunt. Over het algemeen zijn deze mensen terughoudend, behoedzaam en zwijgzaam. Ze keren naar binnen als ze een situatie willen begrijpen en zichzelf willen opladen.

Voor extraverten is de buitenwereld juist het uitgangspunt. Doorgaans zijn deze mensen sociaal aangelegd, ondernemend en spraakzaam. Ze krijgen energie van mensen om zich heen en wenden zich tot anderen als ze ergens mee rondlopen. Overigens gaf Jung al aan dat niemand helemaal introvert of extravert is, maar dat een van de twee kenmerken wel vaak dominant is.

Introvert of niet?

Uit latere onderzoeken weten we dat een derde tot de helft van alle mensen een meer introverte persoonlijkheid heeft. 2 Introversie is deels aangeboren en wordt deels beïnvloed door je opvoeding en de cultuur waarin je opgroeit. 3 De hersenen van introverte mensen zijn gevoeliger en nemen daardoor meer prikkels van hun omgeving op. Dat kost energie, waardoor introverten zich liever van tijd tot tijd afzonderen.

Bij extraverte mensen moeten de hersenen juist extern geprikkeld worden om energie te krijgen. Vandaar dat extraverte personen zich veelal prettig voelen voor een groep of tijdens teambijeenkomsten en brainstormsessies, terwijl een introvert liever op zichzelf is of in een klein gezelschap werkt.

Kenmerken en misvattingen

Introversie heeft in het dagelijks taalgebruik een negatieve bijklank. De Dikke Van Dale relateert het begrip aan termen als ‘binnenvetter’ en geeft als beschrijving dat introverten zich ‘in hun emoties opsluiten’. Dat is maar een deel van de waarheid. Introverte personen zijn bedachtzaam, bescheiden, observerend, empathisch en analytisch. Ze kunnen vaak goed luisteren en spreken pas als ze nagedacht hebben. Ook houden ze van diepgang in gesprekken. 4 Een misvatting is dat introverte personen verlegen zijn: door hun observerende aard vallen ze simpelweg minder op. Toch kunnen ze heel uitgesproken zijn als ze over hun passie spreken, vooral in kleinere gezelschappen.

Ben jij als introvert voldoende zichtbaar?

Ben jij introvert van aard? Dan moet je extra hard werken om jezelf als professional zichtbaar te maken. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin je resultaten bereikt door zichtbaar te zijn. Hoe vervelend dat ook is: er zijn wel degelijk manieren om jezelf als introvert op een positieve manier te profileren.

1. Jung, C.G. (1921). Psychologische typen. Rotterdam: Lemniscaat. ↩︎
  2. Cain, S. (2012). Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen. New York: Crown Publishing Group, p. 18. ↩︎
  3. Eysenck, H.J. (1970). The structure of Human Personality. London: Routledge. ↩︎
  4. Koolhof, K. (2020). Introvert leiderschap. Culemborg: Van Duuren Management, p. 36. ↩︎

TAGS

Tips over presenteren nodig?

Boost je presentatieskills

Boost je presentatieskills