Presence is een interessante term. Aan de ene kant duidt het op je lichamelijke aanwezigheid, bijvoorbeeld op de mate waarin je als spreker de ruimte op het podium inneemt. Aan de andere kant verwijst het naar je geestelijke aanwezigheid, dus naar de vraag of je in het moment leeft. Als spreker kun je met je presence anderen beïnvloeden.
Presence: anderen beïnvloeden met je lichaamstaal
In 2015 publiceerde de Amerikaanse sociaal psycholoog Amy Cuddy een boek getiteld Presence. 1 Daarin beschrijft ze hoe je met behulp van lichaamstaal en non-verbale communicatie niet alleen anderen kunt beïnvloeden, maar ook zelf positiever in het leven kunt komen te staan. In deze post bespreken we een aantal inzichten die Amy Cuddy in haar boek deelt.
Lichaamstaal is cruciaal voor communicatie
Volgens Cuddy vertellen we met onze lichaamstaal meer over onszelf dan met onze woorden. In onze communicatie met anderen speelt non-verbale communicatie dan ook een essentiële rol. Als je bijvoorbeeld een opgewekt verhaal vertelt terwijl je lichaam gespannenheid uitstraalt, dan merken je toehoorders deze inconsistentie direct op. Je taalgebruik moet overeenkomen met je lichaamstaal.
Een machteloos gevoel maakt je machteloos
Je kunt jezelf machteloos maken als je jezelf laat beheersen door gevoelens van machteloosheid. Door jezelf wijs te maken dat je iets niet kunt, kom je terecht in een vicieuze cirkel. Je gaat gedrag vertonen dat strookt met je gevoelens en gedachten, die op hun beurt versterkt worden door de wijze waarop je je gedraagt. De sleutel om dit patroon tegen te gaan, schuilt in je diepere overtuigingen van jezelf. Als je de tijd neemt om daar langzaam maar zeker een positieve draai aan te geven, kun je het patroon doorbreken.
Macht en beweging zijn onderling verbonden
Er zijn verschillende manieren om jezelf een machtiger gevoel te geven. Het brein identificeert bepaalde houdingen als krachtig en andere als zwak. Dat geldt zowel voor je eigen houdingen en bewegingen als voor die van anderen. In de regel geldt dat we zwakte associëren met bewegingen die ons lichaam kleiner maken, terwijl we kracht in verband brengen met bewegingen waarmee we onszelf groter maken. Met de juiste non-verbale handelingen kun je dus kracht uitstralen naar jezelf en anderen.
Gebruik power poses om uitdagingen aan te gaan
Een power pose is een houding waarmee je kracht uitstraalt door je lichaam groter te maken. Cuddy deed onderzoek naar power poses en ontdekte dat ze niet alleen bruikbaar zijn om indruk te maken op anderen, maar ook om jezelf krachtiger en zelfverzekerder te voelen. 2
Ze raadt je aan om elke dag met een aantal power poses te beginnen: ga bijvoorbeeld rechtop voor de spiegel staan met je handen in je zij of met beide handen in de lucht, alsof je net het beslissende doelpunt hebt gemaakt in een belangrijke wedstrijd. Dat helpt je om jezelf op te laden en de dag met vertrouwen tegemoet te treden.
Kun jij met je presence anderen beïnvloeden?
Zoals gezegd kun je met je presence jezelf en anderen beïnvloeden. De inzichten van Cuddy helpen je op weg om in elke situatie bewuster met je lichaamstaal om te gaan.
BRONNEN
- Cuddy, A. (2015). Presence: onverschrokken je grootste uitdagingen aangaan. Amsterdam: Het Spectrum.
- Carney, D. en Cuddy, A. (2010). ‘Power Posing: Brief Nonverbal Displays Affect Neuroendocrine Levels and Risk Tolerance’, Psychological Science, geraadpleegd op 1 maart 2022.